-
Haps
-
Jak przygotować
- Co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej? Dzięki temu ten rarytas dostanie drugie życie
Co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej? Dzięki temu ten rarytas dostanie drugie życie
Pozostałości z wielkanocnych potraw mogą sprawiać trochę problemów. Z jednej strony są jeszcze dobre, lecz ilość zjedzenia ich w takiej formie jest tak duża, że ma się dość. Aby nie zmarnować tych specjałów nadaj im drugie życie. Sałatkę jarzynową możesz ponownie podać jako zapieczony przysmak.
Kto nigdy nie miał problemu z nadmiarem jedzenia po świętach, niech podniesie rękę. W prawie każdym domu robi się za wiele potraw, które później trzeba jakoś wykorzystać. Jednak mało kto chciałby wyrzucać i marnować jeszcze dobre potrawy. Okazuje się, że wielkanocne przysmaki można podawać w różnych formach i dzięki temu poznaje się nowe smaki. My proponujemy pomysł, który uratuje słynną sałatkę jarzynową. Mało kto zna tę formę, a nie tylko jest smaczna, a także banalnie prosta. Wykorzystasz w niej już gotową sałatkę i czerstwy chleb. Z takiego połączenia uda ci się zrobić tartę, która podawana jest na ciepło.
Przepis na tartę z sałatki jarzynowej i czerstwego chleba
Składniki
- kilka kromek czerstwego chleba,
- sałatka jarzynowa,
- 2 szklanki wody,
- masło,
- bułka tarta,
- 1 jajko,
- starty ser żółty
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeży koperek.
Sposób przygotowania
- Chleb pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski. Wlej do niego wodę i poczekaj, aż zmięknie.
- W czasie, gdy pieczywo się moczy przygotuj blaszkę. Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp niewielką ilością bułki tartej.
- Wymoczony chleb przecedź przez sitko i odsącz z nadmiaru wody. Następnie dodaj jajko, połącz i ułóż na dnie foremki. Dokładnie przyciśnij, aby przygotować równomierny spód.
- Do nagrzanego do 180°C piekarnika włóż przygotowany spód i piecz przez około 20 minut.
- Po tym czasie ułóż na nim całą sałatkę jarzynową i obficie posyp startym żółtym serem. Wierzch oprósz gałką muszkatołową.
- Tak przygotowaną tartę włóż do ciepłego piekarnika i piecz przez następne 25 minut.
- Po wyciągnięciu udekoruj ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl