• Link został skopiowany

Co zrobić z nadmiarem sałatki jarzynowej? Dzięki temu ten rarytas dostanie drugie życie

Pozostałości z wielkanocnych potraw mogą sprawiać trochę problemów. Z jednej strony są jeszcze dobre, lecz ilość zjedzenia ich w takiej formie jest tak duża, że ma się dość. Aby nie zmarnować tych specjałów nadaj im drugie życie. Sałatkę jarzynową możesz ponownie podać jako zapieczony przysmak.
Tarta z jarzynowej
Fot. Shutterstock, paintings
Zobacz wideo

Kto nigdy nie miał problemu z nadmiarem jedzenia po świętach, niech podniesie rękę. W prawie każdym domu robi się za wiele potraw, które później trzeba jakoś wykorzystać. Jednak mało kto chciałby wyrzucać i marnować jeszcze dobre potrawy. Okazuje się, że wielkanocne przysmaki można podawać w różnych formach i dzięki temu poznaje się nowe smaki. My proponujemy pomysł, który uratuje słynną sałatkę jarzynową. Mało kto zna tę formę, a nie tylko jest smaczna, a także banalnie prosta. Wykorzystasz w niej już gotową sałatkę i czerstwy chleb. Z takiego połączenia uda ci się zrobić tartę, która podawana jest na ciepło.

Przepis na tartę z sałatki jarzynowej i czerstwego chleba

Składniki

  • kilka kromek czerstwego chleba,
  • sałatka jarzynowa,
  • 2 szklanki wody,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • 1 jajko,
  • starty ser żółty
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania

  1. Chleb pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski. Wlej do niego wodę i poczekaj, aż zmięknie.
  2. W czasie, gdy pieczywo się moczy przygotuj blaszkę. Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp niewielką ilością bułki tartej.
  3. Wymoczony chleb przecedź przez sitko i odsącz z nadmiaru wody. Następnie dodaj jajko, połącz i ułóż na dnie foremki. Dokładnie przyciśnij, aby przygotować równomierny spód.
  4. Do nagrzanego do 180°C piekarnika włóż przygotowany spód i piecz przez około 20 minut.
  5. Po tym czasie ułóż na nim całą sałatkę jarzynową i obficie posyp startym żółtym serem. Wierzch oprósz gałką muszkatołową.
  6. Tak przygotowaną tartę włóż do ciepłego piekarnika i piecz przez następne 25 minut.
  7. Po wyciągnięciu udekoruj ją świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: