Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o naleśniki, nieco inaczej robi się je, gdy mamy ochotę zjeść je z wytrawnym farszem. Inaczej także robi się je do krokietów - muszą być bardzo elastyczne. Z kolei uwielbiane na całym świecie francuskie crepes są cieniutkie niczym karta papieru. Dziś jednak zrobimy naleśniki trochę inaczej - będą delikatne, mięciutkie i troszkę bardziej zbite i ciężkie, ale na pewno pyszne jak żadne inne. Wszystko za sprawą mleka i mleka w proszku. Jeśli myślisz, że to nie brzmi najlepiej, koniecznie spróbuj, a zachwytom nie będzie końca.
Nietypowy przepis na naleśniki
Składniki:
- ok. 300 g mąki pszennej
- 7 łyżek mleka w proszku
- 300 ml gazowanej wody
- 400 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta soli i cukru
- masło
Sposób wykonania:
- Dwie łyżki masła rozpuść w rondelku. Do miski przesiej mąkę i dolej mleko. Mleko w proszku rozpuść w wodzie gazowanej i wlej do miski. Dodaj sól i cukier oraz jajko.
- Za pomocą miksera połącz składniki, a kiedy uzyskasz konsystencję gęstej śmietany, dodaj roztopione masło. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze łyżkę mleka w proszku.
- Miskę z ciastem pozostaw na kilka minut, by odpoczęło.
- Przygotuj patelnię, lekko natłuść ją masłem i porządnie rozgrzej. Za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki (nie powinno być go za dużo) i smaż na umiarkowanym ogniu. Kiedy jedna strona się zarumieni, za pomocą łopatki przerzucaj naleśniki na drugą stronę.
Tak przygotowane naleśniki to uczta dla łasuchów. Najlepiej smakują ze śmietaną na słodko lub serem i owocami.