Zostały ci jajka po świętach? Zrób z nich najlepszy dodatek do mięs. "Jest tak pyszny, że jem go tylko z chlebem"

Jeśli stoisz przed dylematem: co zrobić z nadmiarem jajek po świętach, mamy dla ciebie coś fantastycznego. Koleżanka z redakcji zdradziła swój przepis na sos jajeczny do mięs. Sposób wykonania jest banalny i zajmuje chwilę. "Sos jest tak pyszny, że można jeść go tylko z chlebem".

Więcej sposobów na wykorzystanie jedzenia znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Święta już za nami, a przed nami dylemat: co zrobić z jajkami, które zostały? Nie można ich przecież trzymać w lodówce w nieskończoność, a faszerowane i pod majonezem mogły zwyczajnie się przejeść. Nasza redakcyjna koleżanka pochwaliła się swoim sposobem na wykorzystanie nadmiaru jajek - kilkoma ruchami na tarce przerobiła je na pyszny i intensywny sos. Jak dodaje, idealnie pasuje do mięs i wędlin na zimno, ale można jeść go łyżkami ze słoika. Na liście składników także chrzan, który również prawdopodobnie został po świętach w niejednym domu. 

Przepis na sos z jajek. Idealny do mięs i na chleb
Przepis na sos z jajek. Idealny do mięs i na chleb Fot. Redakcja

Co zrobić z nadmiarem jajek po świętach? Pyszny sos do mięs i na kanapkę

Składniki:

  • 6 średnich jajek ugotowanych na twardo
  • mały słoiczek chrzanu śmietankowego
  • 2 jabłka
  • kwaśna śmietana (18 proc.)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • do smaku: cukier, sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Jajka ugotowane na twardo zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski. 
  2. Jabłka obierz i także zetrzyj je na tarce, następnie skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
  3. Do jajek dodaj chrzan, śmietanę (3-4 pełne łyżki), jabłka oraz sól, cukier i pieprz. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, by składniki się przegryzły. 

Taki sos może być także dodatkiem do śledzi lub jako dressing do sałatek z nowalijek.

Więcej o: