Beza Pavlova. Przepis na wyśmienity deser z kilku prostych składników. Wyjdzie lepszy niż z cukierni

Beza Pavlova to wyjątkowy deser, który świetnie sprawdza się w różnych okolicznościach. Nie dość, że ma niesamowity smak, to jeszcze pięknie się prezentuje. Najlepiej ozdobić ją ulubionymi owocami.

Szukasz pomysłu na doskonały deser? Wypróbuj przepisu na bezę Pavlova. To lekkie, chrupiące ciasto będzie smakowało najlepiej z filiżanką dobrej kawy.

Beza Pavlova. Przepis na doskonały deser z owocami

Składniki:

  • sześć białek,
  • szczypta soli,
  • półtorej szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • łyżka białego octu winnego,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru pudru,
  • opakowanie mascarpone,
  • trzy czwarte szklanki śmietanki kremówki,
  • owoce.
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Do bezy najlepiej użyć owoców sezonowych

Dobrze upieczona beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Deser najlepiej jest połączyć z sezonowymi owocami. Idealnie sprawdzą się jagody, truskawki i maliny.

Przygotowanie:

  1. Wyłóż okrągłą blachę papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 180 st. C.
  2. Ubij białka ze szczyptą soli. Miksując dalej dodawaj stopniowo cukier, mąkę ziemniaczaną i biały ocet winny. Ubita masa powinna być błyszcząca.
  3. Rozłóż przygotowaną masę na papierze do pieczenia. Następnie zrób w niej wgłębienie, do którego przełożysz krem z mascarpone. Wstaw bezę do rozgrzanego piekarnika i zmniejsz temperaturę do 120 st. C. Piecz bezę przez kwadrans. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i piecz dalej przez około trzy godziny. Beza powinna studzić się przy uchylonych drzwiczkach. 
  4. Kiedy beza przestygnie, ściągnij ją z papieru do pieczenia i przełóż na talerz.
  5. Przygotuj krem z mascarpone. Zmiksuj ser ze śmietanką i cukrem pudrem na lekką i puszystą masę.
  6. Rozłóż krem na upieczonej bezie i ułóż na nim owoce.
  7. Wstaw bezę do lodówki na kilka godzin.

Uwaga. Pamiętaj, aby składniki na bezę były w temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto powinno się chłodzić w lodówce przez minimum cztery godziny.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.