Szaszłyki warzywne na grilla. Które warzywa sprawdzą się najlepiej? Lista składników i dodatków

Szaszłyki warzywne na grilla to ciekawe urozmaicenie menu, które przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Które warzywa będą tu najlepszym wyborem? Podpowiadamy.

Szaszłyki warzywne z grilla. Czemu warto?

Dlaczego warto postawić na szaszłyki z grilla? Grillowanie jest słusznie kojarzone jako prosty sposób przygotowywania smacznych posiłków. Niestety, ale zwykle nie są to dania pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że ograniczenie ilości soli i wprowadzenie warzyw nawet w przypadku obiadu przygotowanego na grillu może być bardzo korzystne. 

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jakie powinny być szaszłyki z grilla? Sezon na tego typu potrawy trwa dość długo. Dlatego warto korzystać z produktów sezonowych. Już wczesną wiosną będziemy mogli postawić na takie, które są kolorowe i smaczne. Warto przy tym pamiętać:

  • warzywa przeznaczone do grillowania muszą być świeże;
  • produkty mrożone nie nadają się na grilla;
  • większość warzyw należy przed obróbką termiczną pokroić na dość grube talarki;
  • warzywa twarde można piec bezpośrednio na ruszcie;
  • warzywa miękkie grilluje się na tackach lub w folii aluminiowej;
  • przed grillowaniem trzeba produkty umyć.

Jakie warzywa do szaszłyków na grilla?

Jakie warzywa do szaszłyków na grilla będą najlepsze? Najczęściej wybierane są:

  • kolorowe papryki o różnych kształtach i wielkości;
  • bakłażany;
  • cukinie;
  • cebula;
  • czosnek;
  • ziemniaki;
  • marchew;
  • szparagi;
  • pomidory;
  • brokuły. 

W  przypadku szaszłyków na grilla niezawodnym dodatkiem będą też zawsze powszechnie lubiane pieczarki. Jak przygotować warzywne z grilla? Potrzebne będą:

  • średnia cukinia;
  • pomidorki koktajlowe - 10 szt.;
  • duża papryka czerwona;
  • średnia papryka żółta;
  • cebula - 1 szt.;
  • pieczarki - 200 g;
  • składniki na marynatę: czosnek (2 ząbki); miód (1 łyżka); sok z cytryny (1 łyżka); oregano (1 łyżeczka); papryka słodka (1 łyżeczka); chili (szczypta), olej roślinny (50 ml).

Grillowane szaszłyki warzywneGrillowane szaszłyki warzywne Fot. shutterstock

Należy zacząć od umycia składników i pokrojenia ich w grube plastry. Marynatę tworzy się poprzez połączenie oleju, posiekanego lub zgniecionego czosnku, miodu, soku z cytryny, oregano, słodkiej papryki i chili. Można też eksperymentować z innymi przyprawami. 

Kawałki warzyw i pieczarek nabijamy na drewniane patyki o długości przynajmniej 20 cm. Następnie pokrywamy je marynatą - pomocny będzie tu np. pędzelek. Szaszłyki mogą od razu wędrować na grilla lub odczekać w lodówce. Przyjmuje się, że będą mogły zostać spożyte w czasie do 24 godzin. 

Grillowane szaszłyki. Co jeszcze warto wiedzieć?

Co jeszcze warto wiedzieć o grillowanych szaszłykach? Przede wszystkim należy pamiętać, że bardzo łatwo o ich przypalenie. Dlatego trzeba kontrolować proces grillowania warzyw, przekręcając je na drugą stronę co kilka minut. 

Z czym podawać warzywne szaszłyki? Warto pamiętać o tym, że:

  • doskonale prezentują się i smakują solo;
  • mogą być podawane wraz z szaszłykami mięsnymi;
  • bywają podawane z różnymi sosami i dodatkami;
  • doskonale komponują się z grzankami lub pieczywem czosnkowym.

Jeśli chodzi o sosy, to można sięgnąć po klasykę w postaci ketchupu, musztardy czy sosu czosnkowego, ale również pokusić się o przygotowanie czegoś samemu. Przykładem niech będzie sos musztardowo-miodowy. 

Zobacz też: Karkówka na grilla - ABC na majówkę. Jak ją przygotować? Cały sekret to odpowiedni zestaw przypraw

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.