• Link został skopiowany

Szaszłyki warzywne na grilla. Które warzywa sprawdzą się najlepiej? Lista składników i dodatków

Szaszłyki warzywne na grilla to ciekawe urozmaicenie menu, które przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Które warzywa będą tu najlepszym wyborem? Podpowiadamy.
Szaszłyki warzywne na grilla. Które warzywa sprawdzą się najlepiej? Zdjęcie ilustracyjne
istock / yulka3ice

Szaszłyki warzywne z grilla. Czemu warto?

Dlaczego warto postawić na szaszłyki z grilla? Grillowanie jest słusznie kojarzone jako prosty sposób przygotowywania smacznych posiłków. Niestety, ale zwykle nie są to dania pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że ograniczenie ilości soli i wprowadzenie warzyw nawet w przypadku obiadu przygotowanego na grillu może być bardzo korzystne. 

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jakie powinny być szaszłyki z grilla? Sezon na tego typu potrawy trwa dość długo. Dlatego warto korzystać z produktów sezonowych. Już wczesną wiosną będziemy mogli postawić na takie, które są kolorowe i smaczne. Warto przy tym pamiętać:

  • warzywa przeznaczone do grillowania muszą być świeże;
  • produkty mrożone nie nadają się na grilla;
  • większość warzyw należy przed obróbką termiczną pokroić na dość grube talarki;
  • warzywa twarde można piec bezpośrednio na ruszcie;
  • warzywa miękkie grilluje się na tackach lub w folii aluminiowej;
  • przed grillowaniem trzeba produkty umyć.

Jakie warzywa do szaszłyków na grilla?

Jakie warzywa do szaszłyków na grilla będą najlepsze? Najczęściej wybierane są:

  • kolorowe papryki o różnych kształtach i wielkości;
  • bakłażany;
  • cukinie;
  • cebula;
  • czosnek;
  • ziemniaki;
  • marchew;
  • szparagi;
  • pomidory;
  • brokuły. 

W  przypadku szaszłyków na grilla niezawodnym dodatkiem będą też zawsze powszechnie lubiane pieczarki. Jak przygotować warzywne z grilla? Potrzebne będą:

  • średnia cukinia;
  • pomidorki koktajlowe - 10 szt.;
  • duża papryka czerwona;
  • średnia papryka żółta;
  • cebula - 1 szt.;
  • pieczarki - 200 g;
  • składniki na marynatę: czosnek (2 ząbki); miód (1 łyżka); sok z cytryny (1 łyżka); oregano (1 łyżeczka); papryka słodka (1 łyżeczka); chili (szczypta), olej roślinny (50 ml).
Grillowane szaszłyki warzywne
Grillowane szaszłyki warzywne Fot. shutterstock

Należy zacząć od umycia składników i pokrojenia ich w grube plastry. Marynatę tworzy się poprzez połączenie oleju, posiekanego lub zgniecionego czosnku, miodu, soku z cytryny, oregano, słodkiej papryki i chili. Można też eksperymentować z innymi przyprawami. 

Kawałki warzyw i pieczarek nabijamy na drewniane patyki o długości przynajmniej 20 cm. Następnie pokrywamy je marynatą - pomocny będzie tu np. pędzelek. Szaszłyki mogą od razu wędrować na grilla lub odczekać w lodówce. Przyjmuje się, że będą mogły zostać spożyte w czasie do 24 godzin. 

Grillowane szaszłyki. Co jeszcze warto wiedzieć?

Co jeszcze warto wiedzieć o grillowanych szaszłykach? Przede wszystkim należy pamiętać, że bardzo łatwo o ich przypalenie. Dlatego trzeba kontrolować proces grillowania warzyw, przekręcając je na drugą stronę co kilka minut. 

Z czym podawać warzywne szaszłyki? Warto pamiętać o tym, że:

  • doskonale prezentują się i smakują solo;
  • mogą być podawane wraz z szaszłykami mięsnymi;
  • bywają podawane z różnymi sosami i dodatkami;
  • doskonale komponują się z grzankami lub pieczywem czosnkowym.

Jeśli chodzi o sosy, to można sięgnąć po klasykę w postaci ketchupu, musztardy czy sosu czosnkowego, ale również pokusić się o przygotowanie czegoś samemu. Przykładem niech będzie sos musztardowo-miodowy. 

Zobacz też: Karkówka na grilla - ABC na majówkę. Jak ją przygotować? Cały sekret to odpowiedni zestaw przypraw

Więcej o: