Dlaczego warto postawić na szaszłyki z grilla? Grillowanie jest słusznie kojarzone jako prosty sposób przygotowywania smacznych posiłków. Niestety, ale zwykle nie są to dania pozytywnie wpływające na nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że ograniczenie ilości soli i wprowadzenie warzyw nawet w przypadku obiadu przygotowanego na grillu może być bardzo korzystne.
Jakie powinny być szaszłyki z grilla? Sezon na tego typu potrawy trwa dość długo. Dlatego warto korzystać z produktów sezonowych. Już wczesną wiosną będziemy mogli postawić na takie, które są kolorowe i smaczne. Warto przy tym pamiętać:
Jakie warzywa do szaszłyków na grilla będą najlepsze? Najczęściej wybierane są:
W przypadku szaszłyków na grilla niezawodnym dodatkiem będą też zawsze powszechnie lubiane pieczarki. Jak przygotować warzywne z grilla? Potrzebne będą:
Należy zacząć od umycia składników i pokrojenia ich w grube plastry. Marynatę tworzy się poprzez połączenie oleju, posiekanego lub zgniecionego czosnku, miodu, soku z cytryny, oregano, słodkiej papryki i chili. Można też eksperymentować z innymi przyprawami.
Kawałki warzyw i pieczarek nabijamy na drewniane patyki o długości przynajmniej 20 cm. Następnie pokrywamy je marynatą - pomocny będzie tu np. pędzelek. Szaszłyki mogą od razu wędrować na grilla lub odczekać w lodówce. Przyjmuje się, że będą mogły zostać spożyte w czasie do 24 godzin.
Co jeszcze warto wiedzieć o grillowanych szaszłykach? Przede wszystkim należy pamiętać, że bardzo łatwo o ich przypalenie. Dlatego trzeba kontrolować proces grillowania warzyw, przekręcając je na drugą stronę co kilka minut.
Z czym podawać warzywne szaszłyki? Warto pamiętać o tym, że:
Jeśli chodzi o sosy, to można sięgnąć po klasykę w postaci ketchupu, musztardy czy sosu czosnkowego, ale również pokusić się o przygotowanie czegoś samemu. Przykładem niech będzie sos musztardowo-miodowy.
Zobacz też: Karkówka na grilla - ABC na majówkę. Jak ją przygotować? Cały sekret to odpowiedni zestaw przypraw