Sałatki na grilla: przepisy i porady. Jak szybko zrobić sałatkę? Podpowiadamy niezawodny trik

Sałatki na grilla? Przepisy przydadzą się zwłaszcza dlatego, że zbliża się weekend majowy, wraz z nim zaś sezon na barbecue. Podpowiadamy, jak przygotować szybką i lubianą sałatkę w sam raz do grillowanych potraw.

Jaka sałatka na grilla?

Jaka sałatka na grilla sprawdzi się najlepiej? Przystawki są nieodłącznym elementem grillowania. Nie sposób przecież przez cały wieczór jeść wyłącznie przygotowane nad paleniskiem mięso. Nawet wtedy, gdy stawiamy na kuchnię wegetariańską lub urozmaicamy zestaw dań o grillowane warzywa, lekka sałatka bardzo przyda się jako smaczny dodatek. 

Sałatka na grillaSałatka na grilla Pixabay

Jakie więc powinny być sałatki do dań grillowanych? Najczęściej stawiamy na potrawy lekkie, bo grillowane mięso i tak jest obciążeniem dla naszego układu pokarmowego. Dodatkowo warto, aby sałatka była kolorowa i świetnie się prezentowała. Wreszcie - jeśli mamy mało czasu na zajęcie się jej przygotowaniem, wybierzmy wersję prostą, z niewielką liczbą składników, ale smaczną i powszechnie lubianą. 

Ciekawe sałatki na grilla

Ciekawe sałatki na grilla, które przypadną do gustu domownikom i gościom? Z pewnością już wiosną w polskich ogrodach, nad jeziorami i na campingach niektóre z przystawek będą szczególnie popularne. Warto tu wymienić choćby te najczęściej wybierane:

  • sałatka grecka - dobrze znana i powszechnie lubiana sałatka z sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem, czarnymi oliwkami i oczywiście serem typu feta. Można ją przyrządzić na różne sposoby: np. z oliwą lub sosem czosnkowym;
  • sałatka gyros - nieco bardziej skomplikowane danie, które robiło furorę jeszcze kilka lat temu. Warto je jednak przypomnieć przy okazji wiosennego grillowania - połączenie warzyw, majonezu i kurczaka będzie jednak bardziej syte i warto o tym pamiętać;
  • sałatka z arbuzem - pasuje do mięsa i ryb, stanowi ciekawe połączenie soczystego arbuza i sera feta;
  • sałatka Colesław - popularny dodatek, który można przygotować w wiosennej wersji. Jak to zrobić? Wystarczy postawić na rzodkiewkę i szczypiorek;
  • sałatka z ciecierzycą - ciecierzyca świetnie komponuje się z ziołami, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Doskonały pomysł na mniej typowy dodatek;
  • sałatka z młodymi ziemniakami - młode ziemniaki to także ciekawa baza do stworzenia sałatki. Może występować w połączeniu z rzodkiewką, ale także sezonowymi warzywami, choćby szparagami.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Sałatka do grilla - przepis

Smaczna sałatka do grilla? Przepis może być nieco bardziej zaskakujący, ale warto postawić na taki, który powinien przypaść do gustu wszystkim uczestnikom grillowania. Sałatka z arbuzem i serem feta prezentuje się tu szczególnie ciekawie.

Sałatka z arbuzem i fetą. PrzepisSałatka z arbuzem i fetą. Przepis Fot. iStock

Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • 500 g pokrojonego w kostkę arbuza;
  • 200 g sera typu feta;
  • mix sałat - 1 opakowanie (ok. 150 - 200 g);
  • 4 łyżki oliwy;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • mięta i bazylia - najlepiej świeżo siekane;
  • mielony pieprz.

Jak przygotować sałatkę do grilla? Prosty przepis

Jak przygotować sałatkę do grilla z arbuzem? Przepis jest bardzo łatwy i szybki. Najpierw należy umyć, obrać i pokroić arbuza w kostkę. Finalnie powinno powstać ok. 500 g pokrojonego miąższu bez skórki. W podobnej wielkości kostkę kroimy ser typu feta. Dodajemy posiekane zioła i mix sałat. Całość delikatnie mieszamy wraz z oliwą i sokiem z cytryny.

Zobacz też: Boczek na grilla - sprawdź, jak przygotować danie na majówkę, przy którym zbytnio się nie napracujesz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.