Sosy do grilla - to dzięki nim Twoja karkówka będzie 100 razy lepsza niż sąsiada

Sosy do grilla niekiedy bywają lekceważone, ale to od nich zależy czy mistrzowsko przygotowane danie zyska godne dodatki. Na sklepowych półkach mamy coraz większy wybór gotowych produktów, ale niektóre możemy szybko przygotować sami.

Sosy do grilla. Co warto wiedzieć?

Sosy do grilla najczęściej są dość proste i łatwe w przygotowaniu. Pomimo tego najchętniej wybieramy gotowe produkty, co nie zawsze jest szczęśliwym rozwiązaniem. O sos zaś warto zadbać, bo może być świetnym dopełnieniem dla smaku grillowanego mięsa, ryb czy warzyw. 

Warto pamiętać:

  • dzięki sosom można sprostać bardzo różnorodnym gustom;
  • sosy pozwalają w dużej mierze odmienić smak typowych dań, czynią je ciekawszymi;
  • sosy mogą być przygotowywane z dodatkiem sezonowych warzyw, co bardzo je wzbogaca;
  • dzięki dipom można np. poprawić smak zbyt mocno wysuszonego mięsa.

Istnieją przy tym takie sosy, które są uniwersalne i inne, których wykorzystanie sprowadza się do towarzyszenia określonym potrawom.

Sos tzatziki

Jaki sos do mięsa na grilla? Wśród licznych propozycji warto wskazać grecki sos tzatziki. Jego zaletą będzie właśnie uniwersalny charakter i wiele możliwych zastosowań. Oczywiście ten dodatek sprawdzi się w przypadku mięs, ale też warzyw lub kanapek. W składzie zawsze znajdą się ogórki zielone, czosnek, oliwa, gęsty jogurt typu greckiego i przyprawy.

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Sos czosnkowy

Prawdziwa klasyka, która pasuje do różnych kategorii potraw. Sos czosnkowy podkreśla smak grillowanych mięs i warzyw. Niekiedy jedzony jest nawet z chipsami lub krakersami. Jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek decydują o jego smaku. 

Sos czosnkowy / zdj. ilustracyjneSos czosnkowy / zdj. ilustracyjne Elzbieta Sekowska / Shutterstock / zdj. ilustracyjne

Jaki sos do mięsa na grilla? Trzy ciekawe propozycje

Jaki sos do mięsa na grilla będzie najlepszy? Można dalej wymieniać takie dodatki, które są powszechnie cenione i chętnie wybierane. Chodzi chociażby o:

  • ostry sos meksykański - dodatek rodem z gorącego Meksyku często zestawiany jest z delikatnym mięsem, gdzie prym wiedzie drób; składają się na niego takie składniki, jak sos pomidorowy, ale też ostra papryka mielona, czosnek czy sok pomarańczowy;
  • sos z sera pleśniowego - można go z powodzeniem wykorzystać do delikatnego mięsa drobiowego; sery pleśniowe są tu miksowane z majonezem, śmietaną i przyprawami;
  • sos z anchois - fileciki z niewielkich, ale tłustych sardeli mogą pomóc w stworzeniu bardzo ciekawego sosu; będzie on idealny do różnych mięs i warzyw - jest to mniej typowa, ale ciekawa propozycja.

Prosty sos do karkówki

Jak samemu zrobić prosty sos do karkówki? Idealnie sprawdzi się mieszanka miodowo-musztardowa, która jest również bardzo prosta w przygotowaniu. W tym przypadku niezbędne będzie zgromadzenie:

  • musztardy - 3 łyżki ulubionej, może być Dijon;
  • płynnego miodu - 1 łyżka;
  • soku z cytryny - 1 łyżeczka;
  • oliwy z oliwek - 2 łyżeczki;
  • soli i pieprzu do smaku. 

Sos miodowo-musztardowy do sałatki bywa niezastąpiony. Lekko słodki, lekko goryczkowy doskonale podkreśla smak różnych produktówSos miodowo-musztardowy do sałatki bywa niezastąpiony. Lekko słodki, lekko goryczkowy doskonale podkreśla smak różnych produktów Fot. Shutterstock/ IriGri

Poszczególne składniki należy połączyć ze sobą w niewielkiej miseczce. Najłatwiej będzie połączyć je ze sobą na jednolitą masę przy użyciu trzepaczki. Całość doprawia się pieprzem i solą do smaku. Można też dodać szczyptę chili - jeśli pragniemy, aby nasz sos był bardziej pikantny. Alternatywnym sposobem wymieszania poszczególnych składników może być ich połączenie przy pomocy zamkniętego słoika, który należy energicznie potrząsać.

Zobacz też: Marynata na grilla - przepisy, które musisz wypróbować podczas majówkowego świętowania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.