Sosy do grilla najczęściej są dość proste i łatwe w przygotowaniu. Pomimo tego najchętniej wybieramy gotowe produkty, co nie zawsze jest szczęśliwym rozwiązaniem. O sos zaś warto zadbać, bo może być świetnym dopełnieniem dla smaku grillowanego mięsa, ryb czy warzyw.
Warto pamiętać:
Istnieją przy tym takie sosy, które są uniwersalne i inne, których wykorzystanie sprowadza się do towarzyszenia określonym potrawom.
Jaki sos do mięsa na grilla? Wśród licznych propozycji warto wskazać grecki sos tzatziki. Jego zaletą będzie właśnie uniwersalny charakter i wiele możliwych zastosowań. Oczywiście ten dodatek sprawdzi się w przypadku mięs, ale też warzyw lub kanapek. W składzie zawsze znajdą się ogórki zielone, czosnek, oliwa, gęsty jogurt typu greckiego i przyprawy.
Prawdziwa klasyka, która pasuje do różnych kategorii potraw. Sos czosnkowy podkreśla smak grillowanych mięs i warzyw. Niekiedy jedzony jest nawet z chipsami lub krakersami. Jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek decydują o jego smaku.
Jaki sos do mięsa na grilla będzie najlepszy? Można dalej wymieniać takie dodatki, które są powszechnie cenione i chętnie wybierane. Chodzi chociażby o:
Jak samemu zrobić prosty sos do karkówki? Idealnie sprawdzi się mieszanka miodowo-musztardowa, która jest również bardzo prosta w przygotowaniu. W tym przypadku niezbędne będzie zgromadzenie:
Poszczególne składniki należy połączyć ze sobą w niewielkiej miseczce. Najłatwiej będzie połączyć je ze sobą na jednolitą masę przy użyciu trzepaczki. Całość doprawia się pieprzem i solą do smaku. Można też dodać szczyptę chili - jeśli pragniemy, aby nasz sos był bardziej pikantny. Alternatywnym sposobem wymieszania poszczególnych składników może być ich połączenie przy pomocy zamkniętego słoika, który należy energicznie potrząsać.
Zobacz też: Marynata na grilla - przepisy, które musisz wypróbować podczas majówkowego świętowania