Czemu warto przygotować młodą kapustę z koperkiem? Przede wszystkim jest to danie, które przygotowuje się z produktów dostępnych sezonowo. Oczywiście może ono występować w różnych wersjach, także bardziej kalorycznych, ale co do zasady można je przygotować w oparciu o składniki o niezbyt dużej kaloryczności.
Dlaczego jeszcze przygotowanie młodej kapusty jest dobrym pomysłem kulinarnym? Z reguły bardzo wiele prozdrowotnych zalet przypisujemy kapuście kiszonej. W rzeczywistości jest to cenny składnik diety, który spożywamy jednak zwłaszcza jesienią i zimą. Także młoda roślina jest jednak warta uwagi. Dzieje się tak z racji:
Jak przygotować młodą kapustę? Przepis na szczęście nie jest przesadnie skomplikowany. Co będzie potrzebne dla jej przygotowania? Przede wszystkim musimy zgromadzić:
Składniki nie są w tym przypadku przesadnie wyszukane - najważniejsze role grają właśnie młoda kapusta i aromatyczny koperek, którego nie trzeba w tym daniu żałować. Pierwszą czynnością, którą trzeba wykonać, będzie dokładne obejrzenie kapusty - trzeba z niej usunąć odstające liście, które będą twarde i niesmaczne. Następnie należy poszatkować warzywo na drobne kawałeczki. Oczywiście pozostawiamy głąb.
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy przez 15-20 min na wolnym ogniu. Po upłynięciu tego czasu należy dodać masło, ocet i przyprawy. Masło musi się rozpuścić po to, by nadać całości delikatnego smaku. Po ok. 2-3 minutach potrawa jest gotowa.
Młoda kapusta z boczkiem to nasza kolejna propozycja. Warto zatem wiedzieć, że danie może też być przygotowane w nieco bardziej kalorycznej formie - z wędzoną nutą. Wystarczy, że do całości dodamy ok. 300 g wędzonego boczku i małą cebulkę. Oba składniki trzeba wcześniej pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Co jednak, gdy lubimy wędzony posmak tej potrawy, ale postanowiliśmy postawić na dietę bezmięsną? Również na to jest metoda. Młoda kapusta gotowana może być również przyrządzona z dodatkiem wędzonego tofu. To doskonały zamiennik dla mięsa, który dodatkowo wprowadza wyjątkowo kuszący aromat wędzonki. Również tutaj trzeba tofu pokroić na drobną kostkę i podsmażyć. Im dłużej będziemy to robić, tym bardziej będzie ono chrupiące.
Zobacz też: Surówka z młodej kapusty na trzy sposoby. Pomysły na zdrowy dodatek do obiadu i grilla