Młoda kapusta z koperkiem - pyszny lekki obiad. Przepis z boczkiem lub wędzonym tofu

Młoda kapusta z koperkiem może być ciekawą opcją na smaczny obiad z mniejszą ilością kalorii. Można ją przygotować także bez zasmażki, korzystając z typowo wiosennych produktów.

Młoda kapusta z koperkiem. Czemu warto?

Czemu warto przygotować młodą kapustę z koperkiem? Przede wszystkim jest to danie, które przygotowuje się z produktów dostępnych sezonowo. Oczywiście może ono występować w różnych wersjach, także bardziej kalorycznych, ale co do zasady można je przygotować w oparciu o składniki o niezbyt dużej kaloryczności. 

Dlaczego jeszcze przygotowanie młodej kapusty jest dobrym pomysłem kulinarnym? Z reguły bardzo wiele prozdrowotnych zalet przypisujemy kapuście kiszonej. W rzeczywistości jest to cenny składnik diety, który spożywamy jednak zwłaszcza jesienią i zimą. Także młoda roślina jest jednak warta uwagi. Dzieje się tak z racji:

  • dużej zawartości witamin z grupy B, które dobrze działają na układ nerwowy;
  • witaminy A, która poprawia wzrok i przyspiesza gojenie ran;
  • witaminy H wspomagającej trawienie;
  • witaminy K dobrze działającej na krzepliwość krwi;
  • witaminy E spowalniającej starzenie;
  • błonnika wspomagającego działanie układu pokarmowego;
  • flawonoidów wspierających układ krwionośny;
  • cennych minerałów: potasu, magnezu, fosforu, sodu i żelaza.

Młoda kapusta - przepis na pyszne danie

Jak przygotować młodą kapustę? Przepis na szczęście nie jest przesadnie skomplikowany. Co będzie potrzebne dla jej przygotowania? Przede wszystkim musimy zgromadzić:

  • młodą kapustę - 1 szt.;
  • koperek świeży - 1 pęczek;
  • masło - 100 g;
  • wodę - 200 ml;
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka;
  • sól i pieprz do smaku.

młoda kapustamłoda kapusta Ildi Papp / Shutterstock. com

Składniki nie są w tym przypadku przesadnie wyszukane - najważniejsze role grają właśnie młoda kapusta i aromatyczny koperek, którego nie trzeba w tym daniu żałować. Pierwszą czynnością, którą trzeba wykonać, będzie dokładne obejrzenie kapusty - trzeba z niej usunąć odstające liście, które będą twarde i niesmaczne. Następnie należy poszatkować warzywo na drobne kawałeczki. Oczywiście pozostawiamy głąb. 

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy przez 15-20 min na wolnym ogniu. Po upłynięciu tego czasu należy dodać masło, ocet i przyprawy. Masło musi się rozpuścić po to, by nadać całości delikatnego smaku. Po ok. 2-3 minutach potrawa jest gotowa.  

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku - przepis na pyszne danie

Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem to nasza kolejna propozycja. Warto zatem wiedzieć, że danie może też być przygotowane w nieco bardziej kalorycznej formie - z wędzoną nutą. Wystarczy, że do całości dodamy ok. 300 g wędzonego boczku i małą cebulkę. Oba składniki trzeba wcześniej pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.  

Młoda kapusta gotowana z wędzonym posmakiem, ale bez mięsa? 

Co jednak, gdy lubimy wędzony posmak tej potrawy, ale postanowiliśmy postawić na dietę bezmięsną? Również na to jest metoda. Młoda kapusta gotowana może być również przyrządzona z dodatkiem wędzonego tofu. To doskonały zamiennik dla mięsa, który dodatkowo wprowadza wyjątkowo kuszący aromat wędzonki. Również tutaj trzeba tofu pokroić na drobną kostkę i podsmażyć. Im dłużej będziemy to robić, tym bardziej będzie ono chrupiące. 

Zobacz też: Surówka z młodej kapusty na trzy sposoby. Pomysły na zdrowy dodatek do obiadu i grilla

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.