Jak zrobić pomidorową z rosołu, żeby była głęboka i esencjonalna? Trik z pomidorami zupełnie odmieni smak

Jeśli zostało ci trochę wczorajszego rosołu, pewnie zastanawiasz się, jak sprytnie go przerobić na coś nowego. Najlepszą i chyba najczęstszą przemianą, jaka dokonuje się w naszych domach, jest przerobienie rosołu na pomidorową. Tylko jak zrobić pomidorową z rosołu, żeby była smaczniejsza i bardziej aromatyczna? Zapomnij o koncentracie.

Więcej pomysłów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa pomidorowa z rosołu to klasyk i świetny sposób na wykorzystanie cennego wywaru do ostatniej kropli. Przepis, który znamy jest jak najbardziej w porządku - do odcedzonego rosołu dodaje się koncentrat pomidorowy, zabiela śmietaną i gotowe. Dziś jednak mamy dla was przepis na pomidorową z passaty i pomidorów z puszki. Jak dzięki tym dodatkom zrobić najlepszy obiad? Przed dodaniem do rosołu, warto poddusić całość na maśle z dodatkiem czosnku i oregano. Będziecie palce lizać.

Jak zrobić pomidorową z rosołu? Jeszcze lepszy i bardziej aromatyczny przepis

Składniki:

  • ok. 1,5-2 l "wczorajszego" rosołu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej (możesz dodać także trochę soku pomidorowego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • solidna łyżka masła
  • sól, pieprz, suszone oregano

Sposób wykonania:

  1. Na patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą i podsmażaj na średniej mocy palnika. 
  2. Do pomidorów dodaj czosnek (najlepiej drobno go posiekać) oraz oregano. Podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje, a przyprawy uwolnią swój aromat. 
  3. Rosół przecedź i zagotuj. Następnie dodaj do niego zawartość patelni i passatę. Gotuj jeszcze chwilę i w miarę potrzeby dodaj sok pomidorowy. 
  4. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę śmietaną, ale nie jest to konieczne.
  5. Podawaj z ulubionym makaronem lub ziołowymi grzankami. 
Więcej o: