Jeśli zostało ci trochę wczorajszego rosołu, pewnie zastanawiasz się, jak sprytnie go przerobić na coś nowego. Najlepszą i chyba najczęstszą przemianą, jaka dokonuje się w naszych domach, jest przerobienie rosołu na pomidorową. Tylko jak zrobić pomidorową z rosołu, żeby była smaczniejsza i bardziej aromatyczna? Zapomnij o koncentracie.
mayk.75 /Shuterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej pomysłów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa pomidorowa z rosołu to klasyk i świetny sposób na wykorzystanie cennego wywaru do ostatniej kropli. Przepis, który znamy jest jak najbardziej w porządku - do odcedzonego rosołu dodaje się koncentrat pomidorowy, zabiela śmietaną i gotowe. Dziś jednak mamy dla was przepis na pomidorową z passaty i pomidorów z puszki. Jak dzięki tym dodatkom zrobić najlepszy obiad? Przed dodaniem do rosołu, warto poddusić całość na maśle z dodatkiem czosnku i oregano. Będziecie palce lizać.
Jak zrobić pomidorową z rosołu? Jeszcze lepszy i bardziej aromatyczny przepis
Składniki:
ok. 1,5-2 l "wczorajszego" rosołu
1 puszka krojonych pomidorów
0,5 szklanki passaty pomidorowej (możesz dodać także trochę soku pomidorowego)
2-3 ząbki czosnku
solidna łyżka masła
sól, pieprz, suszone oregano
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą i podsmażaj na średniej mocy palnika.
Do pomidorów dodaj czosnek (najlepiej drobno go posiekać) oraz oregano. Podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje, a przyprawy uwolnią swój aromat.
Rosół przecedź i zagotuj. Następnie dodaj do niego zawartość patelni i passatę. Gotuj jeszcze chwilę i w miarę potrzeby dodaj sok pomidorowy.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę śmietaną, ale nie jest to konieczne.
Podawaj z ulubionym makaronem lub ziołowymi grzankami.