-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić pomidorową z rosołu, żeby była głęboka i esencjonalna? Trik z pomidorami zupełnie odmieni smak
Jak zrobić pomidorową z rosołu, żeby była głęboka i esencjonalna? Trik z pomidorami zupełnie odmieni smak
Jeśli zostało ci trochę wczorajszego rosołu, pewnie zastanawiasz się, jak sprytnie go przerobić na coś nowego. Najlepszą i chyba najczęstszą przemianą, jaka dokonuje się w naszych domach, jest przerobienie rosołu na pomidorową. Tylko jak zrobić pomidorową z rosołu, żeby była smaczniejsza i bardziej aromatyczna? Zapomnij o koncentracie.
Więcej pomysłów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa pomidorowa z rosołu to klasyk i świetny sposób na wykorzystanie cennego wywaru do ostatniej kropli. Przepis, który znamy jest jak najbardziej w porządku - do odcedzonego rosołu dodaje się koncentrat pomidorowy, zabiela śmietaną i gotowe. Dziś jednak mamy dla was przepis na pomidorową z passaty i pomidorów z puszki. Jak dzięki tym dodatkom zrobić najlepszy obiad? Przed dodaniem do rosołu, warto poddusić całość na maśle z dodatkiem czosnku i oregano. Będziecie palce lizać.
Jak zrobić pomidorową z rosołu? Jeszcze lepszy i bardziej aromatyczny przepis
Składniki:
- ok. 1,5-2 l "wczorajszego" rosołu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 0,5 szklanki passaty pomidorowej (możesz dodać także trochę soku pomidorowego)
- 2-3 ząbki czosnku
- solidna łyżka masła
- sól, pieprz, suszone oregano
Sposób wykonania:
- Na patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą i podsmażaj na średniej mocy palnika.
- Do pomidorów dodaj czosnek (najlepiej drobno go posiekać) oraz oregano. Podsmażaj, aż nadmiar płynu odparuje, a przyprawy uwolnią swój aromat.
- Rosół przecedź i zagotuj. Następnie dodaj do niego zawartość patelni i passatę. Gotuj jeszcze chwilę i w miarę potrzeby dodaj sok pomidorowy.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, możesz zabielić zupę śmietaną, ale nie jest to konieczne.
- Podawaj z ulubionym makaronem lub ziołowymi grzankami.