Danie, którego nie wstydziłby się prawdziwy Włoch. Pamiętaj o proporcjach, a będzie palce lizać

Ciepły, sycący i pełen aromatycznego farszu obiad to marzenie nie tylko tych, którzy uwielbiają kuchnię włoską. Aby przetransportować się do tego pieknego kraju nie musisz kupować biletów lotniczych, wystarczy trochę posiedzieć w kuchni i gotowe. To danie z pewnością przeniesie cię do smakowitych miejsc, o których nie zapomnisz.

Piękne Włochy to marzenie nie tylko tych, którzy cenią sobie podróże i odpoczynek. Zaraz za nimi są smakosze dań z całego świata, którzy dobrego jedzenia nie potrafią sobie odmówić. Jeśli chcesz przenieść się do aromatyczne Italii, lecz czas i okoliczności temu nie sprzyjają, stwórz swój własny włoski świat w domu. Z pomocą przyjdzie ci ten przepis na lasagne z charakterem. Smakuje tak samo jak z najlepszej restauracji.

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Przepis na lasagne

Składniki na sos boloński

  • 200 g wędzonego boczku,
  • pół kilo mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 3 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół litra passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml gorącego bulionu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos beszamelowy

  • 5 łyżek masła,
  • 5 łyżek mąki,
  • 600 ml mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Dodatkowo

  • opakowanie makaronu lasagne,
  • parmezan,
  • masło.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Marchewkę również obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż do zarumienienia. Po chwili dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj.
  3. Boczek oddziel od skóry, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do warzyw. Gdy całość się lekko podsmaży, dodawaj stopniowo mięso mielone. Całość smaż do zarumienienia mięsa.
  4. Gdy składniki będą gotowe przenieś je do garnka i zalej bulionem. Wlej również passatę i dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowaną mieszankę pozostaw pod przykryciem na około 2 godziny. Co jakiś czas mieszaj, aby sos nie przywarł do dna.
  6. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. W większym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj składniki. Smaż całość przez około 3 minuty, ciągle mieszając.
  7. Następnie stopniowo wlewaj mleko i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ponownie zamieszaj i odstaw do ostudzenia.
  8. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj obficie masłem. Następnie wlej chochlę sosu beszamelowego. Na tak przygotowany spód ułóż warstwę makaronu i zalej całość sosem bolońskim.
  9. Następnie polej całość beszamelem, posyp startym parmezanem i zrób kolejną warstwę makaronu. Powtórz cały proces do skończenia składników.
  10. Na wierzch polej ostatnią porcję sosu beszamelowego i obsyp całość obfitą ilością sera.
  11. Tak przygotowaną lasagne włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut. W połowie pieczenia zakryj formę folią aluminiową, by wierzch za mocno się nie spalił.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: