-
Haps
-
Jak przygotować
- Danie, którego nie wstydziłby się prawdziwy Włoch. Pamiętaj o proporcjach, a będzie palce lizać
Danie, którego nie wstydziłby się prawdziwy Włoch. Pamiętaj o proporcjach, a będzie palce lizać
Ciepły, sycący i pełen aromatycznego farszu obiad to marzenie nie tylko tych, którzy uwielbiają kuchnię włoską. Aby przetransportować się do tego pieknego kraju nie musisz kupować biletów lotniczych, wystarczy trochę posiedzieć w kuchni i gotowe. To danie z pewnością przeniesie cię do smakowitych miejsc, o których nie zapomnisz.
Piękne Włochy to marzenie nie tylko tych, którzy cenią sobie podróże i odpoczynek. Zaraz za nimi są smakosze dań z całego świata, którzy dobrego jedzenia nie potrafią sobie odmówić. Jeśli chcesz przenieść się do aromatyczne Italii, lecz czas i okoliczności temu nie sprzyjają, stwórz swój własny włoski świat w domu. Z pomocą przyjdzie ci ten przepis na lasagne z charakterem. Smakuje tak samo jak z najlepszej restauracji.
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego
Przepis na lasagne
Składniki na sos boloński
- 200 g wędzonego boczku,
- pół kilo mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 3 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- pół litra passaty pomidorowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 250 ml gorącego bulionu,
- 3 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos beszamelowy
- 5 łyżek masła,
- 5 łyżek mąki,
- 600 ml mleka,
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Dodatkowo
- opakowanie makaronu lasagne,
- parmezan,
- masło.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. Marchewkę również obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż do zarumienienia. Po chwili dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj.
- Boczek oddziel od skóry, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do warzyw. Gdy całość się lekko podsmaży, dodawaj stopniowo mięso mielone. Całość smaż do zarumienienia mięsa.
- Gdy składniki będą gotowe przenieś je do garnka i zalej bulionem. Wlej również passatę i dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną mieszankę pozostaw pod przykryciem na około 2 godziny. Co jakiś czas mieszaj, aby sos nie przywarł do dna.
- W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. W większym rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj składniki. Smaż całość przez około 3 minuty, ciągle mieszając.
- Następnie stopniowo wlewaj mleko i mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ponownie zamieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj obficie masłem. Następnie wlej chochlę sosu beszamelowego. Na tak przygotowany spód ułóż warstwę makaronu i zalej całość sosem bolońskim.
- Następnie polej całość beszamelem, posyp startym parmezanem i zrób kolejną warstwę makaronu. Powtórz cały proces do skończenia składników.
- Na wierzch polej ostatnią porcję sosu beszamelowego i obsyp całość obfitą ilością sera.
- Tak przygotowaną lasagne włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut. W połowie pieczenia zakryj formę folią aluminiową, by wierzch za mocno się nie spalił.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl