Robert Makłowicz przygotowuje je tylko z tym składnikiem. Jego przepis na gołąbki jest prosty i wyśmienity

Wystarczy spróbować ich raz, a przekonacie się, że lepsze gołąbki nie istnieją. Robert Makłowicz zdradził recepturę na udany, domowy i tradycyjny obiad, idealny na każdą okazję. Ten przepis na gołąbki jest niezwykle prosty, a z pewnością zachwyci każde podniebienie, nawet to najbardziej wybredne.

Smakują obłędnie i uwielbia je prawie każdy. Przepis na gołąbki jest dziecinnie prosty, a uwielbiany przez wszystkich krytyk kulinarny Robert Makłowicz podzielił się swoim sposobem na tę polską potrawę. Sekretem udanych gołąbków jest jeden, tajemniczy składnik, którego nie może zabraknąć w trakcie gotowania.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 100 g surowego wędzonego boczku,
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 300 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 główka kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 300 g białego ryżu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz.

Przepis na gołąbki według Roberta Makłowicza. Pamiętaj o tym składniku

Przygotowanie gołąbków należy zacząć od ugotowania kapusty. Kiszoną główkę obieramy z liści, aż do głąba i wrzucamy do gorącej wody na około 10-15 minut. Nie można ich jednak rozgotować, ponieważ wówczas nie uda się zawinąć mięsa w kapustę, dlatego warto regularnie sprawdzać miękkość kiszonych liści. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osobnym garnku.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. W niewielką kostkę kroimy również wędzony boczek. To właśnie ten składnik sprawi, że gołąbki będą smakować wyjątkowo i obłędnie. Nie każda gospodyni dodaje do tego dania boczek, jednak Robert Makłowicz nie wyobraża sobie gołąbków bez smaku wędzonego mięsa. Boczek i cebulę smażymy na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu.

Gdy ryż będzie ugotowany należy odstawić go do wystygnięcia. Przestudzony możemy zmieszać razem z dwoma rodzajami mięsa mielonego oraz cebulą i boczkiem. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Tak przygotowane nadzienie do gołąbków zawijamy ostrożnie w liście kapusty i wkładamy do naczynia żaroodpornego, w którym zapiekać będziemy "kapuściane zawijasy". Warto zostawić kilka liści, którymi wyłożyć można dno, dzięki czemu gołąbki się nie przypalą. Całość zalewamy wodą lub sosem pomidorowym i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika (grzanie góra dół). Gołąbki pieczemy około 60-90 minut. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.