Robert Makłowicz przygotowuje je tylko z tym składnikiem. Jego przepis na gołąbki jest prosty i wyśmienity

Wystarczy spróbować ich raz, a przekonacie się, że lepsze gołąbki nie istnieją. Robert Makłowicz zdradził recepturę na udany, domowy i tradycyjny obiad, idealny na każdą okazję. Ten przepis na gołąbki jest niezwykle prosty, a z pewnością zachwyci każde podniebienie, nawet to najbardziej wybredne.

Smakują obłędnie i uwielbia je prawie każdy. Przepis na gołąbki jest dziecinnie prosty, a uwielbiany przez wszystkich krytyk kulinarny Robert Makłowicz podzielił się swoim sposobem na tę polską potrawę. Sekretem udanych gołąbków jest jeden, tajemniczy składnik, którego nie może zabraknąć w trakcie gotowania.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 100 g surowego wędzonego boczku,
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 300 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 główka kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 300 g białego ryżu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz.

Wekowanie zupy Czy barszcz i żurek można wekować? Sprawdź, jak najlepiej przechowywać zupy

Przepis na gołąbki według Roberta Makłowicza. Pamiętaj o tym składniku

Przygotowanie gołąbków należy zacząć od ugotowania kapusty. Kiszoną główkę obieramy z liści, aż do głąba i wrzucamy do gorącej wody na około 10-15 minut. Nie można ich jednak rozgotować, ponieważ wówczas nie uda się zawinąć mięsa w kapustę, dlatego warto regularnie sprawdzać miękkość kiszonych liści. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osobnym garnku.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. W niewielką kostkę kroimy również wędzony boczek. To właśnie ten składnik sprawi, że gołąbki będą smakować wyjątkowo i obłędnie. Nie każda gospodyni dodaje do tego dania boczek, jednak Robert Makłowicz nie wyobraża sobie gołąbków bez smaku wędzonego mięsa. Boczek i cebulę smażymy na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu.

Truskawki (zdjęcie ilustracyjne) Kiedy będą truskawki? Pierwsze już są, ale na najlepsze jeszcze poczekamy

Gdy ryż będzie ugotowany należy odstawić go do wystygnięcia. Przestudzony możemy zmieszać razem z dwoma rodzajami mięsa mielonego oraz cebulą i boczkiem. Farsz doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Tak przygotowane nadzienie do gołąbków zawijamy ostrożnie w liście kapusty i wkładamy do naczynia żaroodpornego, w którym zapiekać będziemy "kapuściane zawijasy". Warto zostawić kilka liści, którymi wyłożyć można dno, dzięki czemu gołąbki się nie przypalą. Całość zalewamy wodą lub sosem pomidorowym i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika (grzanie góra dół). Gołąbki pieczemy około 60-90 minut. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: