Zupa fasolowa bez marnowania i czekania. Dodasz jej niesamowitego smaku, jeśli dobrze prześwietlisz lodówkę

Podobno dobry kucharz zrobi z niczego sałatkę, sos i zupę. Dziś skupimy się na ulubienicy Polaków, czyli zupie fasolowej. Przepis jest prosty, ale z racji tego, że nasze lodówki pewnie jeszcze pełne są poświątecznych mięs i kiełbas, warto je wykorzystać i nadać tym fasolówce niesamowitego smaku. Nie musisz też moczyć fasoli - ten przepis jest szybki i pełen wszelkich wspaniałości.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dziś mamy dla was przepis na zupę fasolową dla zabieganych. Możliwe, że dla miłośników tradycyjnego gotowania to pójście na łatwiznę, zawsze warto mieć pod ręką taki szybki przepis na pożywną zupę. Oprócz fasoli z puszki, na liście składników znajdzie się to, co akurat masz w lodówce - kawałki podeschniętej kiełbasy ze świąt, resztki pieczonego mięsa i kawałki boczku, którego już nikt miałby nie zjeść. Oczywiście możesz ugotować fasolówkę, na czym tylko chcesz - w gotowaniu chodzi o próbowanie i dobrą zabawę. Warto jednak wiedzieć, że zupa fasolowa, kapuśniak, czy na przykład gulaszowa uwielbiają, gdy dodaje się do nich lodówkowe resztki. 

Zupa fasolowa na szybko ze wszystkim, co dobre

Składniki:

  • ok. 1,5-2 l rosołu lub bulionu
  • 2 puszki białej fasoli
  • ok. 300 g kiełbasy (może być ta, która została po świętach)
  • ok. 300 kawałków pieczonych mięs i wędlin
  • wędzony boczek (ok. 150 g)
  • pęczek włoszczyzny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • masło i mąka do zasmażki (opcjonalnie)
  • koncentrat pomidorowy 
  • olej lub smalec do podsmażenia mięsa

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim trochę tłuszczu. Następnie dodaj boczek i kiedy się wytopi, dołóż pokrojoną kiełbasę oraz wędliny. Podsmażaj na średniej mocy palnika, aż mięso się zarumieni. 
  2. Następnie zmniejsz moc palnika, zalej całość bulionem i dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę. Dołóż kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe, a także czosnek. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. 
  3. Kiedy warzywa już się ugotują, dodaj fasolę z puszki, dołóż 2-3 łyżeczki koncentratu i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli nie chcesz dodawać koncentratu do zupy fasolowej, dodaj zasmażkę. 
  4. Gotuj jeszcze przez 5 minut i podawaj. Zupa najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa. 

Wskazówka: Taką zupę możesz ugotować zarówno na białej fasoli, jak również na czerwonej - obie wersje są równie smaczne. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA