Jak wykorzystać mięso z rosołu? Rach, ciach i gotowa będzie pyszna pasta! Wystarczy kilka dodatków

Zostało ci mięso po ugotowaniu zupy i nie chcesz, żeby się zmarnowało? Domownicy niechętnie wyjadają resztki z rosołu? Przygotuj z nich obłędnie pyszną pastę, która zachwyci i będzie dobrym dodatkiem do jajek lub kanapek.

Jak wykorzystać mięso z rosołu lub jakiejkolwiek inne zupy? Dla wielu to wyzwanie! Ale nie musisz go opiekać za każdym razem czy wrzucać do domowej zapiekanki, albo co gorsza - wyrzucać. Wystarczy, że przyrządzisz z niego coś absolutnie smacznego. Jak to zrobić?

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Jak wykorzystać mięso z rosołu?

Wykorzystaj mięso, które zostało z przygotowywania zupy, aby zrobić ten pyszny przepis. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, a dodatek do kanapek, czy przekąsek będzie smakować obłędnie. Prosta pasta jest tak banalna, że nie zmęczysz się podczas przygotowywania i nie wpadnie ci do głowy myśl: "Na co mi to było". Wręcz przeciwnie - od razu pomyślisz o ugotowaniu kolejnej zupy, żeby mieć składniki na ten przysmak.

Co potrzebujesz do pasty kanapkowej z kurczaka? Lista składników jest krótka:

  • mięso z kurczaka z rosołu lub innej zupy, np. pierś z kurczaka lub nóżki bądź udka,
  • duża cebula - może być biała lub czerwona,
  • dwa ząbki czosnku,
  • majonez,
  • przyprawy: ostra lub wędzona papryka,
  • sól i pieprz,
  • szczypiorek lub natka pietruszki,
  • opcjonalnie: rzeżucha, liście szpinaku lub rukoli.

Pasta kanapkowa z kurczaka - przepis na wykorzystanie mięsa z rosołu

Pastę z kurczakiem przygotujesz w mgnieniu oka. Nie potrzeba tutaj wielkiego talentu kulinarnego. Przede wszystkim obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię i podsmaż aż się zeszkli. Możesz dodać odrobinę masła klarowanego lub oliwy z oliwek, by cebula nie spaliła się podczas obróbki. Mięso z kurczaka obierz ze skóry, usuń chrząstki i kości. Obsyp je przyprawami - solą, pieprzem oraz papryką, którą wybierz w zależności od tego, czy wolisz ostry smak, czy łagodniejszy.

Do kielicha blendera wrzuć podsmażoną wcześniej cebulkę, dwa ząbki czosnku oraz porcję mięsa z przyprawami. Całość zblenduj na gładką masę. Wymieszaj pastę z majonezem i dopraw do smaku, jeśli to konieczne. Jak lubisz - dorzuć szczypiorek lub natkę pietruszki.

Pasta świetnie pasuje jako smarowidło na kanapki. Możesz podawać na pieczywie, zamiast wędliny, przyozdobione rzeżuchą, która została po świętach lub liściami szpinaku bądź rukoli. Idealne danie, w którym nic się nie zmarnuje!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.