Racuchy - przepis. Babcia dodawała tajemniczy składnik, żeby były puszyste i nie piły tłuszczu. Wystarczyła łyżka

Nic tak nie kojarzy się z babciną kuchnią, jak mięciutkie, puszyste drożdżowe racuchy. Przepis na racuchy jest prosty, a babcia zawsze mówiła, że "jak się da im spokojnie odpocząć, to nawet zła ręka nic nie zepsuje". Babcia jednak miała jeszcze inny sposób na to, by były puszyste i leciutkie jak wiosenny obłoczek. Do ciasta dodawała łyżkę "wody ognistej".

Więcej przepisów na babcine rarytasy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Mówi się, że do ciasta drożdżowego trzeba "mieć rękę". Jednak sukces w przygotowaniu domowych racuszków opiera się na dwóch innych rzeczach - na odpowiednim wyrobieniu ciasta i na dostatecznym odpoczynku, czyli wyrastaniu. Oczywiście najlepsze racuchy robiły nasze babcie, a moja do wyrobionego ciasta dodawała łyżkę wódki. Kiedyś nie mogłam zrozumieć, dlaczego to robi i dlaczego racuchy w innych domach nie są takie puszyste i delikatne. Teraz już wiem i robię tak samo - zawsze są mięciutkie i nie chłoną tłuszczu z patelni.

Lekkie i puszyste racuchy drożdżowe

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 450)
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • roztopione masło (ok. 50-60 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki (lub innego mocnego alkoholu)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Masło roztop w rondelku. W innym rondelku podgrzej mleko. Powinno mieć temperaturę pokojową, ponieważ gdy będzie zbyt gorące, zabije drożdże. 
  2. Do ciepłego mleka dodaj skruszone drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aż rozczyn urośnie i mocno się spieni. W tym czasie roztrzep jajko i żółtko. 
  3. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz wlej jajka i wyrośnięty rozczyn. Zacznij zagniatać ciepłymi dłońmi, stopniowo wlewając roztopione masło. Kiedy ciasto zacznie już odklejać się od dłoni, dodaj wódkę i wyrabiaj jeszcze chwilę. Następnie uklep ciasto, by je napowietrzyć.
  4. Miskę z ciastem drożdżowym odstaw w ciepłe miejsce i przekryj lnianą ściereczką, by wyrosło. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość - może to zająć nawet 1,5 godziny. 
  5. Kiedy ciasto na racuchy wyrośnie, możesz zabierać się za smażenie. Na patelni porządnie rozgrzej olej. Za pomocą głębokiej łyżki zanurzanej w zimnym tłuszczu nakładaj na rozgrzaną patelnię porcje ciasta. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż wyraźnie urosną i zezłocą się z obu stron. 

Tak przygotowane racuszki fantastycznie smakują oprószone cukrem pudrem lub podane w towarzystwie kremu czekoladowego albo domowego dżemu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.