Słodka kawa bez grama cukru? Słodzik zamień na inny składnik z kuchni, a nie pożałujesz

Wiele z nas zaraz po przebudzeniu sięga po filiżankę kawy. Jedni piją ją czarną bez żadnych dodatków, inni zaś nie wyobrażają sobie kawy bez mleka i cukru. Ten popularny napój można urozmaicać na wiele sposobów, a jednym z nich jest przygotowywanie kawy po szwedzku.

Kawa wielu osobom kojarzy się z wieloma dodatkami jak mleko, śmietanka, syropy, czy likiery. Kofeinowy napój przygotowywany sposobem szwedzkim jest świetną alternatywą dla słodkich dodatków. Sprawdź, jak przygotować kawę skandynawską metodą.

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Jak przygotować kawę po szwedzku? Głównym składnikiem jest... jajko 

Najpowszechniejszym dodatkiem do kawy jest cukier i mleko. W ten sposób kawę pije wiele osób, ale istnieje alternatywna metoda, aby nie używając cukru, uzyskać delikatny napój ze słodkawym posmakiem. Kawa po szwedzku, inaczej nazywana skandynawską kawą jajeczną, ma wiele właściwości prozdrowotnych. Obecność surowego jajka zmniejszy goryczkę zawartą w ziarnach i sprawi, że nie będziemy zmuszeni używać cukru. Dodatkowo jajko stanowi składnik klarujący i nadający napojowi delikatności. I chociaż dodanie do kawy surowego jajka może wzbudzać kontrowersje i sprzeciw, tak przygotowany napój jest świetnym źródłem żelaza, selenu, witamin z grupy B oraz fosforu. Dodatkowo przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność. Jak go przygotować?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić kawę po szwedzku? Receptura jest bardzo prosta

Do przygotowania kawy szwedzkim sposobem potrzebujemy jajka, ulubionej kawy, filtra przelewowego oraz garnka lub rondla. W garnku należy zagotować pół litra wody, a w szklance lub pojemniku wymieszać zmieloną kawę z rozbitym jajkiem. Następnie dodajemy mieszankę do wrzącej wody i gotujemy przez około 5 minut. Za pomocą filtru przelewowego odcedzamy kawę i przelewamy do filiżanki. To wszystko! 

Więcej o:
Copyright © Agora SA