Jak ugotować krupnik, aby smakował jak u babci? Ania Starmach ma na to sposób. Nie uwierzysz, co wpływa na smak

Treściwa i smaczna zupa jak od babci to marzenie każdego gospodarza i gospodyni. Na szczęście Ania Starmach zdradziła swój przepis na danie, które może dorównać babcinym recepturom. Krupnik z jej przepisu może przypomnieć lata młodości, a przy tym zapełni żołądek.
Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Dania obiadowe powinny zaspokoić nie tylko głodny brzuch, lecz także zadowolić podniebienie. Powinny być smaczne, sycące, a do tego łatwe w przygotowaniu. Nie każdy ma jednak czas na długie stanie przy garnkach, dlatego banalne receptury są na wagę złota. Ania Starmach postanowiła podzielić się swoją propozycją na danie obiadowe, a jest nią krupnik. Aby zupa wyszła jak najlepiej, trzeba zastosować się do pewnych zasad. Przede wszystkim trzeba skupić się na kolejności wykonywanych czynności. Dzięki temu potrawa będzie tak smaczna, jak ta przygotowana przez babcię. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach.

Przepis na krupnik Ani Starmach

Składniki:

  • 100 g drobnej kaszy jęczmiennej,
  • 3 l wody,
  • 2 udźce z kurczaka,
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie pietruszki,
  • 3 ziemniaki,
  • natka pietruszki,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • masło,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Marchew oraz pietruszkę obierz, przemyj i pokrój w talarki.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę. W garnku rozpuść łyżkę masła i podsmaż na niej cebulę do lekkiego zarumienienia.
  3. Do podsmażonego warzywa dodaj pokrojoną marchew i pietruszkę. Wrzuć również mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i kaszę jęczmienną. Całość zalej wodą tak, aby wszystkie składniki były zasłonięte. Gotuj wywar przez około godzinę, co jakieś mieszaj.
  4. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Umieć je w osobnym garnku i zalej osoloną wodą. Gotuj do miękkości.
  5. Po godzinie gotowania z wywaru wyjmij kurczaka, wrzuć ugotowane ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
  6. Ostudzonego kurczaka podziel na mniejsze kawałki i ponownie wrzuć do zupy.
  7. Tak przygotowane danie podawaj ze świeżym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: