Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli dopiero stawiasz swoje pierwsze cukiernicze kroki lub szukasz szybkiego przepisu na delikatne, domowe ciasto do kawki, koniecznie wypróbuj mięciutkie ciasto jogurtowe. To ciasto jest wyjątkowe nie tylko ze względu na prostotę i łatwość wykonania, ale także dlatego, że możesz dodać do niego ulubione owoce, kawałki czekolady czy na przykład pokruszone ciasteczka. Samo wykonanie ciasta zajmuje pięć minut, a pieczenie niewiele ponad pół godziny, więc gdy wpadną niespodziewani goście lub nagle dopadnie cię nieodparta potrzeba łasuchowania, koniecznie wypróbuj ten przepis. Naprawdę warto.
Ciasto - podusia. Szybki deser do kawki
Składniki:
- 130 g jogurtu naturalnego
- 2 pełne szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 średnie jajka
- ok. 90 ml mleka
- ok. 80 ml oleju
- 0,5 szklanki cukru
- 1 pełna łyżka cukru waniliowego
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo: kawałki owoców świeżych lub kandyzowanych, kawałki czekolady, pokruszone wafelki lub ciasteczka, polewa lub cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania:
- Na samym początku oddziel białka od żółtek. Żółtka wlej do miski i utrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel.
- Do utartych żółtek dodaj jogurt i mleko. Ponownie zmiksuj, tym razem na mniejszych obrotach. Następnie partiami dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Kiedy uzyskasz już jednolitą masę, dodaj olej. Na samym końcu wmieszaj białka ubite na sztywną pianę. Najlepiej użyj do tego szpatułki, by nie uszkodzić struktury piany - wówczas ciasto straci swoją puszystość.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wylej do niej ciasto, dodaj ulubione dodatki (możesz również zrobić ciasto bez dodatków - jest równie smaczne) i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piecz ciasto przez pół godziny. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy się upiekło. Jeśli patyczek będzie lekko wilgotny, daj ciastu jeszcze 5 minut. Po upieczeniu dowolnie udekoruj.
Takie ciasto długo pozostaje świeże i puszyste. Jeśli będziesz trzymać je pod przykryciem, wytrzyma nawet do pięciu dni.