Przepis na naleśniki Magdy Gessler. Dzięki proporcjom są pyszne i tak elastyczne, że można zawiesić na nich obrazek

Naleśniki zazwyczaj robimy "na oko" i sto razy wyjdą idealne, a za sto pierwszym nie. Dziś jednak zdradzimy patent na to, by naleśniki wychodziły perfekcyjne za każdym razem. Magda Gessler stawia na konkretne proporcje i konkretną wodę. Naleśniki wychodzą cieniutkie, delikatne i elastyczne - nie ma opcji, żeby się porwały lub połamały przy składaniu.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Każda pani i pan domu mogą poszczycić się swoim własnym i sprawdzonym przepisem na naleśniki. Magda Gessler także doskonale wie, jak je zrobić i tę sztukę niemal opanowała do perfekcji. Przepis na naleśniki Magdy Gessler nie zawiera żadnych tajemniczych składników ani magicznych sztuczek. Restauratorka jednak przywiązuje wagę do proporcji mleka i wody. Woda oczywiście musi być gazowana, dzięki temu naleśniki wychodzą delikatniejsze. 

Naleśniki Magdy Gessler - idealne i na słodko i do krokietów

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej o dużej zawartości glutenu)
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • odrobina rozpuszczonego masła

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. 
  2. Jajka wbij do miski i za pomocą miksera ubij je z odrobiną soli. Następnie wlej wodę i mleko, cały czas miksując. 
  3. Na koniec dodaj przesianą mąkę i odrobinę masła. Połącz całość w gładką masę. Miskę z ciastem na naleśniki możesz na chwilę odstawić, by gluten związał składniki - dzięki temu naleśniki będą elastyczne. 
  4. Patelnię możesz natłuścić kawałkiem słoniny lub odrobiną masła klarowanego. Jednak nie jest to konieczne, ponieważ w cieście jest już masło. 
  5. Za pomocą chochelki nakładaj na rozgrzaną patelnię porcje ciasta i wykonując okrężny ruch ręką, rozprowadź je na całej powierzchni. 
  6. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż się lekko zarumienią. 

Naleśniki Magdy Gessler są idealną bazą do krokietów, ale także do zjedzenia na słodko z serem i dżemem albo do zapieczenia z mięsem mielonym i sosem bolońskim. Ich największą zaletą oprócz smaku jest delikatność i elastyczność - jeśli wciąż szukasz sposobu na naleśniki życia, koniecznie zapisz ten przepis.

Więcej o:
Copyright © Agora SA