Tak naleśniki robi Okrasa. Zapomnij o dżemie i marmoladzie. Szklanka piwa i limonka to jest jego połączenie

Coraz częściej można zauważyć oryginalne spojrzenia na klasyczne potrawy. Tak samo wiele osób decyduje się na eksperymentowanie w kuchni, a dzięki temu powstają połączenia, o których nawet byś nie pomyślał. Karol Okrasa postanowił połączyć naleśniki z alkoholowym napojem i sprawił, że tradycyjne placki dostały drugie życie.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem

Naleśniki każdy zna i kocha. Jest to bez wątpienia jedna z szybszych propozycji na danie, które można wykonać w ekspresowym tempie. Dodatkowo dobrze smakuje zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Do naleśników można dodać różne składniki, które sprawią, że ich podanie będzie albo na słodko, albo na słono. Karol Okrasa postanowił wyrwać się z tradycyjnego schematu serwowania słodkich placków. Jego wersja naleśników różni się od tej klasycznej dzięki dodatkom. Kucharz postanowił podać je w piwnym sosie, który ma w sobie miód, skórkę z limonki i jabłko.

Przepis na naleśniki w sosie piwnym Karola Okrasy

Składniki na naleśniki

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka zimnego mleka,
  • ? szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

Składniki na sos piwny

  • szklanka piwa typu Ale,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • jabłko,
  • limonka.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do większej miski wlej mleko i wodę, a także wbij jajka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Masło umieść w niewielkim rondelku i rozpuść. Następnie odstaw je do przestudzenia, a gdy stanie się chłodniejsze wlej je do miski. Do wszystkich składników przesiej mąkę i całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju roślinnego i smaż na niej cienkie naleśniki. Każdy z nich powinien być smażony z obu stron na rumiany kolor.
  4. Teraz czas na przygotowanie sosu piwnego. Na patelni umieść miód i delikatnie go podgrzej.  Następnie dodaj piwo i gotuj aż odparuje około ? płynu.
  5. Zimne masło pokrój w kostkę, a skórkę z limonki zetrzyj na tarce. Tak przygotowane składniki wrzuć na patelnię i podgrzewaj, co jakiś czas mieszaj. Sos powinien przybrać gęstszą formę,  jeśli będzie za gęsty wlej sok z limonki.
  6. Jabłko umyj, obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę.  Wrzuć je na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj. Całość podgrzej przez następne 3 minuty.
  7. Złożone w trójkąty naleśniki ułóż na patelni tak, aby były zanurzone w sosie. Obracaj je co jakiś czas, aby regularnie stawały się ciepłe i oblepione sosem piwnym.
  8. Tak przygotowane naleśniki przełóż na talerz i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: