-
Haps
-
Jak przygotować
- Tak naleśniki robi Okrasa. Zapomnij o dżemie i marmoladzie. Szklanka piwa i limonka to jest jego połączenie
Tak naleśniki robi Okrasa. Zapomnij o dżemie i marmoladzie. Szklanka piwa i limonka to jest jego połączenie
Coraz częściej można zauważyć oryginalne spojrzenia na klasyczne potrawy. Tak samo wiele osób decyduje się na eksperymentowanie w kuchni, a dzięki temu powstają połączenia, o których nawet byś nie pomyślał. Karol Okrasa postanowił połączyć naleśniki z alkoholowym napojem i sprawił, że tradycyjne placki dostały drugie życie.
Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem
Naleśniki każdy zna i kocha. Jest to bez wątpienia jedna z szybszych propozycji na danie, które można wykonać w ekspresowym tempie. Dodatkowo dobrze smakuje zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. Do naleśników można dodać różne składniki, które sprawią, że ich podanie będzie albo na słodko, albo na słono. Karol Okrasa postanowił wyrwać się z tradycyjnego schematu serwowania słodkich placków. Jego wersja naleśników różni się od tej klasycznej dzięki dodatkom. Kucharz postanowił podać je w piwnym sosie, który ma w sobie miód, skórkę z limonki i jabłko.
Przepis na naleśniki w sosie piwnym Karola Okrasy
Składniki na naleśniki
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka zimnego mleka,
- ? szklanki wody,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- szczypta soli.
Składniki na sos piwny
- szklanka piwa typu Ale,
- 100 g masła,
- 2 łyżki miodu,
- jabłko,
- limonka.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do większej miski wlej mleko i wodę, a także wbij jajka. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Masło umieść w niewielkim rondelku i rozpuść. Następnie odstaw je do przestudzenia, a gdy stanie się chłodniejsze wlej je do miski. Do wszystkich składników przesiej mąkę i całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju roślinnego i smaż na niej cienkie naleśniki. Każdy z nich powinien być smażony z obu stron na rumiany kolor.
- Teraz czas na przygotowanie sosu piwnego. Na patelni umieść miód i delikatnie go podgrzej. Następnie dodaj piwo i gotuj aż odparuje około ? płynu.
- Zimne masło pokrój w kostkę, a skórkę z limonki zetrzyj na tarce. Tak przygotowane składniki wrzuć na patelnię i podgrzewaj, co jakiś czas mieszaj. Sos powinien przybrać gęstszą formę, jeśli będzie za gęsty wlej sok z limonki.
- Jabłko umyj, obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je na patelnię z sosem i dokładnie wymieszaj. Całość podgrzej przez następne 3 minuty.
- Złożone w trójkąty naleśniki ułóż na patelni tak, aby były zanurzone w sosie. Obracaj je co jakiś czas, aby regularnie stawały się ciepłe i oblepione sosem piwnym.
- Tak przygotowane naleśniki przełóż na talerz i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl