Kiedy zaczyna się sezon na szparagi? "Niedawno jadłam. Były wyjątkowo świeże"

Wiosna to czas, gdy w sklepach i na targach pojawiają się sezonowe owoce i warzywa. Jednym z takich wyczekiwanych rarytasów są szparagi. Na dniach powinniśmy ich wypatrywać, choć są sklepy, w których już się pojawiły. Ile kosztują? I jak przygotować szparagi, gdy już je kupimy? Sposobów jest multum.

Więcej sezonowych przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Sezon na szparagi. Kiedy się zaczyna?

Szparagi to jeden z najważniejszych symboli wiosny. Nie dość, że czekamy na nie przez cały rok, to jeszcze bardzo krótko możemy się nimi cieszyć. Sezon na szparagi trwa bowiem tylko kilka tygodni. Od pogody zależy, jak długo, jednak zazwyczaj pierwsze warzywa do sklepów trafiają w połowie lub pod koniec kwietnia i dostępne są mniej więcej do czerwca. W związku z tym, jeśli jesteście miłośnikami szparagów, nie przegapcie tego okresu. 

Najlepsze zjemy w maju i w czerwcu, czyli wtedy, kiedy sezon na szparagi jest w pełni. Wtedy bardziej korzystne powinny być również ceny, ponieważ szparagów będzie więcej. Oczywiście w pozostałych miesiącach pędy są również dostępne w sklepach, ale ich wartości odżywcze oraz smakowe są z pewnością niższe od tych z przełomu wiosny i lata. Niemniej jednak jeśli bardzo nie możecie doczekać się szparagów, powoli rozglądajcie się w sklepach. Z rozmowy ze znajomymi dowiedziałam się, że pierwsze szparagi są już w sprzedaży.

Wzięłam zielone. Były wyjątkowo świeże i smaczne

- zapewnia jedna z osób, która zakupy robiła w dużej sieci handlowej. Za pęczek zapłaciła 13 złotych. Zachowajcie jednak czujność. "Ja widziałam w innym markecie za 19 złotych, niestety sporo było spleśniałych" - dodała druga. Może to mieć związek z tym, że wczesne szparagi są zazwyczaj importowane z innych krajów. Zanim więc trafiły do sklepów, musiały odbyć długą podróż.

Zobacz wideo Przepis na grillowane szparagi z jajkiem w koszulce

Jakie są rodzaje szparagów?

Szparagi występują w kilku odmianach. Najpopularniejsze to te zielone, są jednak jeszcze białe oraz fioletowe, które spotyka się najrzadziej.

  • Szparagi zielone - są najcieńsze, natomiast są najbardziej wyraziste w smaku. Dzięki swojej miękkości nie wymagają obierania przed gotowaniem. W składzie posiadają wiele składników mineralnych, m.in. potas, magnez, fosfor oraz wapń.
  • Szparagi białe - ich smak jest delikatniejszy od zielonych. Są również grubsze i twardsze od zielonych. Powoduje to, że należy obierać je przed gotowaniem.
  • Szparagi fioletowe - są mniej popularne i znane niż białe czy zielone. Są odmianą trudną do uprawy. Głównie z tego względu, że ich fioletowy kolor utrzymuje się dość krótko.

Jak wybrać najlepsze szparagi? Przede wszystkim lepiej nie sięgać po te, które mają bardzo grubą łodygę. Lepiej sprawdzą się cienkie, ponieważ są mniej łykowate. Szparagi nie powinny mieć też oczywiście śladów pleśni. Warto przyjrzeć się również główkom - powinny być jędrne i niepokruszone. Jędrnością powinny cechować się również łodygi, choć nie musi dotyczyć to samych końcówek, które w procesie obróbki i tak się odłamuje. Szparagi powinny również ładnie pachnieć. Zapach zgnilizny to oczywiście znak ostrzegawczy.

Jak przygotować szparagi?

Sposobów na to są tysiące i jeszcze więcej. Możecie np. przyrządzić pieczone szparagi z boczkiem. Jak to zrobić i czego będziecie potrzebować? Poniżej znajdziecie przepis.

Składniki na pieczone szparagi:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • kilka plastrów surowego boczku,
  • oliwa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czosnek do smaku.

Pieczone szparagi. Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Plaster boczku owijamy wokół dwóch łodyżek. Skrapiamy oliwą i przyprawiamy wedle uznania. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy owinięte boczkiem szparagi. Pamiętamy o zachowaniu odstępów. Pieczemy je przez 20-25 minut, żeby boczek zyskał przyjemną chrupkość.

Zielone szparagi fantastycznie smakują też z sosem holenderskim. Jeśli chcielibyście skosztować ich w takiej formie, to w tym miejscu znajdziecie przepis.

Więcej o:
Copyright © Agora SA