• Link został skopiowany

Masz w domu bakłażana i te warzywa? To wystarczy, by zrobić szybki fit obiad z niczego. Niesamowicie pyszne

Nie masz pomysłu na szybki obiad z niczego? Potrzebujesz tylko kilka warzyw i bakłażana, który w tym wydaniu zawsze wychodzi smacznie. Nie musisz obawiać się goryczki, a sam przepis będzie idealny także jako dodatek do fit posiłku.
Smażenie bakłażana (zdjęcie ilustracyjne)
Tina/Pixabay

Jeśli szukasz szybkiego przepisu na obiad z niczego, w którym w roli głównej będą fit warzywa - nie musisz dłużej czekać. To danie przygotowuje ostatnio niemal codziennie, a zajadają się nim wszyscy. Myślałam, że bakłażan nie przypadnie do gustu najmłodszym domownikom, ale pokochali tę wersję i często słyszę pytania, czy dziś na obiad będzie "bakłażanik". Przepis doskonale nadaje się do zastosowania jako szybki obiad z niczego lub dodatek do mięs. A przygotowanie to nie więcej niż 20 minut.

Zobacz wideo W roli głównej bakłażan czyli 2 super przekąski

Bakłażan pieczony z warzywami - fit obiad na szybko

Przygotowanie bakłażana w tej wersji jest bardzo łatwe. Potrzebujesz tylko kilku warzyw. Składniki to:

  • duży bakłażan,
  • ćwiartka cukini,
  • pół papryki,
  • dojrzały pomidor,
  • pół cebuli (dowolny kolor),
  • dwa ząbki czosnku,
  • pół słoiczka kaparów.

Do tego dochodzi sos, na który składa się:

  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • przyprawy: suszony czosnek, papryka wędzona, papryka ostra, curry.

Jak przygotować szybki obiad z niczego z bakłażanem w roli głównej?

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Przygotuj oliwę z oliwek - wymieszaj ją w miseczce wraz z przyprawami. Ja wybieram opcję ostrą, więc nie szczędzę papryki. Bakłażan umyj i pokrój na plastry o grubości palca. Rozłóż kawałki warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj krążki z każdej strony oliwą z warzywami. Wstaw do piekarnika i opiekaj przez 10 minut.

W międzyczasie posiekaj w drobną kostkę cukinię, paprykę oraz pomidora i cebulę. Czosnek rozgnieć, a kapary odsącz z płynu. Możesz dodać do mieszanki przyprawy - nieco soli, pieprzu. 

Gdy bakłażan będzie podpieczony - wyjmij go z piekarnika. Na wierzchu każdego okręgu układaj kopczyk pokrojonych w kostkę warzyw. Możesz ewentualnie zapiec je serem, ale wtedy nie będą aż takie fit. Włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmij i zaserwuj - będą smakować obłędnie, a ty z pewnością zakochasz się w bakłażanie. 

Więcej o: