Jeśli szukasz szybkiego przepisu na obiad z niczego, w którym w roli głównej będą fit warzywa - nie musisz dłużej czekać. To danie przygotowuje ostatnio niemal codziennie, a zajadają się nim wszyscy. Myślałam, że bakłażan nie przypadnie do gustu najmłodszym domownikom, ale pokochali tę wersję i często słyszę pytania, czy dziś na obiad będzie "bakłażanik". Przepis doskonale nadaje się do zastosowania jako szybki obiad z niczego lub dodatek do mięs. A przygotowanie to nie więcej niż 20 minut.
Przygotowanie bakłażana w tej wersji jest bardzo łatwe. Potrzebujesz tylko kilku warzyw. Składniki to:
Do tego dochodzi sos, na który składa się:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Przygotuj oliwę z oliwek - wymieszaj ją w miseczce wraz z przyprawami. Ja wybieram opcję ostrą, więc nie szczędzę papryki. Bakłażan umyj i pokrój na plastry o grubości palca. Rozłóż kawałki warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj krążki z każdej strony oliwą z warzywami. Wstaw do piekarnika i opiekaj przez 10 minut.
W międzyczasie posiekaj w drobną kostkę cukinię, paprykę oraz pomidora i cebulę. Czosnek rozgnieć, a kapary odsącz z płynu. Możesz dodać do mieszanki przyprawy - nieco soli, pieprzu.
Gdy bakłażan będzie podpieczony - wyjmij go z piekarnika. Na wierzchu każdego okręgu układaj kopczyk pokrojonych w kostkę warzyw. Możesz ewentualnie zapiec je serem, ale wtedy nie będą aż takie fit. Włóż ponownie do piekarnika i piecz jeszcze kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmij i zaserwuj - będą smakować obłędnie, a ty z pewnością zakochasz się w bakłażanie.