Szybka zupa na obiad? Postaw na aromatyczny krem z groszku. Dodaj ten składnik, by wzmocnić jego smak

Czy można jeść zdrowo, pysznie i nie tracić godzin przy kuchennym blacie? Oczywiście, że tak. Aromatyczny krem z groszku to idealna szybka zupa na obiad, którą przygotujesz w zaledwie pół godziny. Codzienny pośpiech i brak czasu to już żadna wymówka.

Szybka zupa na obiad? To całkowicie możliwe. Zupa krem z groszku będzie pożywna, pyszna, a przede wszystkim gotowa w pół godziny. Jej dodatkowym plusem jest to, że nie wymaga wielu składników, a przepis jest tak prosty, że przygotuje ją każdy.

Zobacz wideo Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"

Składniki:

  • 100 g zielonego groszku,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 1 opakowanie serka topionego,
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz.

Szybka zupa na obiad każdego dnia. Przyda się ten sprzęt

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę, a następnie smażymy w głębokim garnku na rozpuszczonym maśle. Gdy warzywa będą miękkie i zarumienione, do garnka wlewamy cały bulion i podgotowujemy. Do ciepłego wywaru dosypujemy groszek (może być mrożony) oraz obrany i pokrojony w niewielką kostkę ziemniak. Całość doprowadzamy do wrzenia i pozwalamy zupie gotować się kilka minut.

Gdy wszystkie składniki będą miękkie (po około 15 minutach), a smaki się połączą, dodajemy śmietankę, serek topiony oraz doprawiamy domowy obiad. Jest to świetny pomysł na wzmocnienie serowo-kremowego smaku, zaproponowany przez autorkę kulinarnego bloga Moje Gotowanie. Zupę groszkową należy zblendować jeszcze ciepłą, jednak pod żadnym pozorem w blenderze kielichowym. Do blendowania zup krem idealnie nadaje się blender ręczny, którego możemy używać do naprawdę gorących płynów. Pozwalamy zupie zagotować się na kilka minut, a na końcu ponownie doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Krem z groszku będzie smakować wyśmienicie z chrupiącym pieczywem czosnkowym lub wytrawnymi ptysiami. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.