Szybka zupa na obiad? To całkowicie możliwe. Zupa krem z groszku będzie pożywna, pyszna, a przede wszystkim gotowa w pół godziny. Jej dodatkowym plusem jest to, że nie wymaga wielu składników, a przepis jest tak prosty, że przygotuje ją każdy.
Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę, a następnie smażymy w głębokim garnku na rozpuszczonym maśle. Gdy warzywa będą miękkie i zarumienione, do garnka wlewamy cały bulion i podgotowujemy. Do ciepłego wywaru dosypujemy groszek (może być mrożony) oraz obrany i pokrojony w niewielką kostkę ziemniak. Całość doprowadzamy do wrzenia i pozwalamy zupie gotować się kilka minut.
Gdy wszystkie składniki będą miękkie (po około 15 minutach), a smaki się połączą, dodajemy śmietankę, serek topiony oraz doprawiamy domowy obiad. Jest to świetny pomysł na wzmocnienie serowo-kremowego smaku, zaproponowany przez autorkę kulinarnego bloga Moje Gotowanie. Zupę groszkową należy zblendować jeszcze ciepłą, jednak pod żadnym pozorem w blenderze kielichowym. Do blendowania zup krem idealnie nadaje się blender ręczny, którego możemy używać do naprawdę gorących płynów. Pozwalamy zupie zagotować się na kilka minut, a na końcu ponownie doprawiamy jeśli jest taka potrzeba. Krem z groszku będzie smakować wyśmienicie z chrupiącym pieczywem czosnkowym lub wytrawnymi ptysiami. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl