Placki twarogowe. Będą smakowały jak malutkie serniczki, ale nie zapomnij o dwóch ważnych dodatkach

Placki twarogowe to świetny pomysł na szybki i pyszne śniadanie. Są delikatne, mięciutkie i smakują niemal identycznie jak małe serniczki na ciepło. Jak je zrobić i tym samym błyskawicznie poprawić sobie humor? Oprócz twarogu ważne są dwa składniki: mleko w proszku i esencja waniliowa.

Więcej przepisów na placki na śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placki twarogowe, czy malutkie serniczki? Niektórzy z was będą się zastanawiać już od pierwszego kęsa. Przepis jest bardzo prosty, a placuszki pachnąć jak sobotnie popołudnie w polskim domu - świeżym ciastem. Jak je zrobić? To bardziej niż proste, bazą oczywiście jest odpowiedni twaróg, następnie mleko w proszku oraz esencja waniliowa. Placuszki będą palce lizać.

Placki twarogowe - najlepszy przepis na śniadanie i podwieczorek

Składniki:

  • kostka twarogu półtłustego (250 g)
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mleka w proszku
  • 1 łyżeczka esencji waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie: trochę mleka lub kefiru
  • 2 większe jajka
  • opcjonalnie płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a żółtka wlej do miski. 
  2. Do miski z żółtkami przełóż twaróg i rozgnieć całość widelcem na paćkę. Następnie dodaj mąkę, mleko w proszku, cukier puder, wanilię i proszek do pieczenia, jeśli używasz. 
  3. Całość połącz w gładką masę, a jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj kefir lub śmietanę. Konsystencja powinna przypominać gęsty budyń.
  4. Do masy na placki dodaj pianę z białek i delikatnie ją wmieszaj, najlepiej za pomocą szpatułki. 
  5. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na umiarkowanym ogniu, aż apetycznie się zarumienią. 

Tak przygotowane placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak również na zimno. Udekoruj je cukrem pudrem lub podawaj ze śmietaną i owocami, albo domową konfiturą - są naprawdę przepyszne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.