Więcej przepisów na placki na śniadanie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki twarogowe, czy malutkie serniczki? Niektórzy z was będą się zastanawiać już od pierwszego kęsa. Przepis jest bardzo prosty, a placuszki pachnąć jak sobotnie popołudnie w polskim domu - świeżym ciastem. Jak je zrobić? To bardziej niż proste, bazą oczywiście jest odpowiedni twaróg, następnie mleko w proszku oraz esencja waniliowa. Placuszki będą palce lizać.
Placki twarogowe - najlepszy przepis na śniadanie i podwieczorek
Składniki:
- kostka twarogu półtłustego (250 g)
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mleka w proszku
- 1 łyżeczka esencji waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- opcjonalnie: trochę mleka lub kefiru
- 2 większe jajka
- opcjonalnie płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, a żółtka wlej do miski.
- Do miski z żółtkami przełóż twaróg i rozgnieć całość widelcem na paćkę. Następnie dodaj mąkę, mleko w proszku, cukier puder, wanilię i proszek do pieczenia, jeśli używasz.
- Całość połącz w gładką masę, a jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj kefir lub śmietanę. Konsystencja powinna przypominać gęsty budyń.
- Do masy na placki dodaj pianę z białek i delikatnie ją wmieszaj, najlepiej za pomocą szpatułki.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej niewielką ilość tłuszczu. Za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na umiarkowanym ogniu, aż apetycznie się zarumienią.
Tak przygotowane placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak również na zimno. Udekoruj je cukrem pudrem lub podawaj ze śmietaną i owocami, albo domową konfiturą - są naprawdę przepyszne.