Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na jabłecznik to klasyka wśród tradycyjnych, polskich wypieków. Kultowe ciasto kochamy za słodycz i nutę kwasowości, którą dają owoce. Receptura Ani Starmach nie tylko jest ekspresowa, ale także nieco urozmaicona. W składzie znajdziemy bowiem małą niespodziankę!
Receptura Ani Starmach bije pozostałe na łopatki. Jabłecznik przygotowany według jej receptury jest obłędnie smaczny i pięknie się prezentuje. To jednak nie wszystko - skład jest nieco urozmaicony. Poza bazowymi produktami na ciasto i jabłkowe nadzienie znajdziemy także dodatek nabiału, a także słoiczek kwaskowatych powideł śliwkowych. Taki anturaż gwarantuje spektakularny smak i przysłowiowe niebo na talerzu!
Jabłecznik według tradycyjnej receptury opiera się wyłącznie na jabłkach, najlepiej kwaśnej odmiany. Ania Starmach ma jednak domowy patent, by nieco urozmaicić kultowy smak. Dodatek powideł sprawi, że słodycz idealnie połączy się z nieco kwaśnymi nutami przetworów. Z kolei nabiał nada ciastu idealnej konsystencji i świetnie zastąpi jaja. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach.
Składniki na ciasto:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania: