Przepis na jabłecznik Ani Starmach. Słodka klasyka to prosty skład, jednak jabłka to niejedyny owoc

Domowe wypieki smakują najlepiej, a szczególnie gdy skład jest prosty, a przygotowanie ekspresowe. Przepis Ani Starmach na jabłecznik to mistrzowska słodycz, jednak jesienne owoce to nie jedyny dodatek. Odrobina nabiału i kwaśne przetwory idealnie komponują się z delikatnym ciastem.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na jabłecznik to klasyka wśród tradycyjnych, polskich wypieków. Kultowe ciasto kochamy za słodycz i nutę kwasowości, którą dają owoce. Receptura Ani Starmach nie tylko jest ekspresowa, ale także nieco urozmaicona. W składzie znajdziemy bowiem małą niespodziankę!

Jabłecznik według Ani Starmach - w składzie ciekawy dodatek 

Receptura Ani Starmach bije pozostałe na łopatki. Jabłecznik przygotowany według jej receptury jest obłędnie smaczny i pięknie się prezentuje. To jednak nie wszystko - skład jest nieco urozmaicony. Poza bazowymi produktami na ciasto i jabłkowe nadzienie znajdziemy także dodatek nabiału, a także słoiczek kwaskowatych powideł śliwkowych. Taki anturaż gwarantuje spektakularny smak i przysłowiowe niebo na talerzu!

Jabłecznik według tradycyjnej receptury opiera się wyłącznie na jabłkach, najlepiej kwaśnej odmiany. Ania Starmach ma jednak domowy patent, by nieco urozmaicić kultowy smak. Dodatek powideł sprawi, że słodycz idealnie połączy się z nieco kwaśnymi nutami przetworów. Z kolei nabiał nada ciastu idealnej konsystencji i świetnie zastąpi jaja. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ani Starmach.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Przepis na jabłecznik Anny Starmach 

Składniki na ciasto: 

  • 400 g mąki,
  • 250 g masła,
  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 120 g cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 200 g powideł śliwkowych,
  • 8 jabłek, 
  • cukier puder do dekoracji. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Do dużej miski przesiej mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Następnie dodaj pokrojone na kawałki masło i serek homogenizowany. Ciasto wyrabiaj dłońmi lub przy pomocy robota kuchennego. 
  2. Kolejnym krokiem są jabłka. Owoce dokładnie umyj i obierz, a następnie pokrój na połówki i pozbądź się gniazd nasiennych. 
  3. Prostokątną (20 × 30 cm) lub okrągłą formę (średnica 24 lub 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Ciasto podziel na dwie części - pierwszą wyłóż formę. 
  5. Na wierzch ciasta nałóż powidła i dokładnie je rozsmaruj. 
  6. Teraz kolej na jabłka - ułóż je na warstwie przetworów, a następnie przykryj druga częścią rozwałkowanego ciasta, pamiętaj o dociśnięciu brzegów. 
  7. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 180 stopniach przez godzinę. Po tym czasie ostudź wypiek i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.