Zupa gołąbkowa Ewy Wachowicz. Brzmi absurdalnie, ale można z nią odlecieć - i to w kosmos

Zupa gołąbkowa Ewy Wachowicz to dla wielu ogromne zaskoczenie. Nic dziwnego, ponieważ tradycyjne gołąbki, które znamy, wyglądają całkiem inaczej. Warto jednak dać szansę także zupie. Ty i cała twoja rodzina będziecie zaskoczeni jej smakiem.

W jednym z odcinków programu "Ewa gotuje" Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na zupę gołąbkową. To świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, które odstraszają wielu z nas czasem potrzebnym do ich przygotowania. Ta całkowicie nowa odsłona może wydawać się nieco szalona, jednak gwarantujemy, że smak jest obłędny. Zadziwisz swoich gości w stu procentach.

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Zupa gołąbkowa Ewy Wachowicz. Obłędnie smaczna wariacja

Składniki:

  • 300 g mielonej wieprzowiny,
  • 1/4 włoskiej kapusty,
  • marchewka,
  • cebula,
  • pół pora,
  • 2 litry bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki ryżu,
  • puszka pomidorów,
  • łyżka masła klarowanego,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek do ozdobienia.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na zupę gołąbkową Ewy Wachowicz. Sposób przygotowania krok po kroku

Przygotowanie zupy gołąbkowej nie jest trudne. Wymaga też mniej czasu niż zrobienie tradycyjnych gołąbków

  1. Do dużego garnka wrzucamy masło, a następnie mięso. Gdy mięso nieco się podsmaży, dodajemy potartą marchewkę, posiekaną cebulę i pokrojonego pora.
  2. Do garnka dolewamy bulion. Doprawiamy całość słodką papryką i tymiankiem.
  3. Do garnka dodajemy ryż i gotujemy przez około kwadrans. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę i gotujemy kolejne 15 minut.
  4. Dodajemy pokrojone pomidory, przecier oraz sól i pieprz, a następnie mieszamy do połączenia składników. Gotowe!
  5. Zupa najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. Jest obłędnie pyszna, aromatyczna i gęsta, więc na pewno wszyscy się nią najedzą.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.