-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapomnij o makaronie, teraz tak się podaje rosół. Teściowa nie uwierzy, że właśnie to do niego wrzuciłeś
Zapomnij o makaronie, teraz tak się podaje rosół. Teściowa nie uwierzy, że właśnie to do niego wrzuciłeś
Podawanie niedzielnego rosołu wraz z cienkim makaronem może się w końcu znudzić. Jeśli nie masz pomysłu czym go zastąpić Ewa Wachowicz przychodzi na ratunek. Jej wersja na klasyczne danie jest nieco inna i wyróżnia się na tle kultowych zup. Do tradycyjnego rosołu dodaje pierożki z aromatycznym farszem.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
W wielu domach rosół jest tradycyjnym daniem, bez którego niedziela nie może istnieć. Przygotowuje się go wtedy co tydzień, a smak i przepis nie różni się niczym od tego jak się go je zawsze. Jeśli jednak chce się zaskoczyć rodzinę warto poeksperymentować z recepturą. Najlepszym pomysłem, jaki można wykorzystać jest przepis na rosół z pierożkami Ewy Wachowicz. Zamiast klasycznego makaronu podaję go z faszerowanym ciastem. Nadzienie zrobione jest białej kiełbasy i natki pietruszki.
Przepis na rosół z pierożkami Ewy Wachowicz
Składniki na rosół
- pół kury,
- 2 kacze udka,
- żołądek i serce drobiowe,
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- kawałek pora,
- kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 kapelusze suszonych grzybów,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól.
Składniki na pierożki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 ml ciepłej wody,
- 1 jajko,
- biała kiełbasa ze słoiczka,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania rosołu
- Całe mięso przełożyć do większego garnka. Dodaj obrane i pokrojone warzywa. Cebulę obierz i opal nad ogniem. Wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Dorzuć kilka kawałków suszonych grzybów, wlej również sos sojowy.
- Obficie posól, zalej wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
- Gdy warzywa staną się miękkie należy je wyłowić i zebrać szumowiny z wierzchu.
Sposób przygotowania pierożków
- Do miski wsyp przesianą mąkę i stopniowo wlewaj do niej szklankę wrzątku. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Gdy to się stanie wbij jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Po wyrobieniu odstaw je na około 20 minut.
- Po tym czasie podziel masę na pół i rozwałkować na cienkie placki. Wytnij z nich prostokąty. Na każdy nałóż trochę kiełbasy ze słoików, złóż i sklej w sposób, by powstały kwadraty. Powtarzaj czynność do skończenia się składników.
- Tak przygotowane pierogi ugotować w osolonym wrzątku przez około 3 minuty od wypłynięcia. Następnie wyłów, przenieś do zimnej wody i odcedź.
- Na koniec ułóż je na dnie głębokiego talerza i zalej rosołem. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl