• Link został skopiowany

Jajecznica i omlet ci się przejadły? Roztrzep, zarzuć dodatkami i upiecz. Takie śniadanie to mistrzostwo

Jajecznica i omlety już ci się przejadły, a kanapki są zbyt banalne? Dziś mamy dla ciebie coś zupełnie nowego, coś, co odmieni twoje śniadania i sprawi, że dzień będziesz zaczynać od porządnego kopa energetycznego. Muffinki jajeczne robi się szybko, łatwo i możesz dodać do nich to, na co tylko masz ochotę.
Muffinki jajeczne
Elena Shashkina /Shutterstock

Więcej przepisów na dania z jajkami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli skończyły ci się pomysły na śniadanie, a jednocześnie chcesz zjeść coś, co doda ci energii na długie godziny i przepięknie będzie prezentować się na talerzu, mamy dla ciebie wytrawne muffinki z jajek i mnóstwa innych pyszności. Jak je zrobić? Nic prostszego, potrzebujesz jajek - wiadomo, ulubionych warzyw i dodatków oraz papilotek lub formy na babeczki. Nagrzewaj piekarnik, będzie pysznie i zdrowo.

Muffinki jajeczne - przepis na pyszne i zdrowe śniadanie

Składniki:

  • 3-5 jajek w zależności od tego, ile muffinek chcemy przygotować
  • garść szpinaku
  • 1 mała cebula
  • pół papryki
  • kilka plastrów szynki
  • kilka plastrów sera (możesz użyć serka topionego lub sera feta)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • do dekoracji posiekany szczypiorek

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
  2. Cebulę drobno posiekaj (możesz zeszklić ją na odrobinie masła). Paprykę pokrój w drobną kostkę, plastry sera i wędliny porwij, a jeśli używasz sera feta, rozkrusz go widelcem.
  3. Jajka roztrzep w misce, dopraw przyprawami według uznania.
  4. Przygotuj formę do babeczek i lekko natłuść jej wgłębienia masłem. Następnie wlej do nich jajka (powinny sięgać mniej więcej do połowy).
  5. Do roztrzepanych jajek dołóż wybrane dodatki (szpinak możesz porwać w dłoniach) i włóż do piekarnika. Zapiekaj przez 10-15 minut. 

Tak przygotowane śniadanie nie tylko wybornie smakuje, ale także przepięknie wygląda. Muffinki jajeczne świetnie smakują także na zimno z sosem czosnkowym. Są także bardzo ciekawą przekąską podczas spotkań w większym gronie. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: