Jajecznica i omlety już ci się przejadły, a kanapki są zbyt banalne? Dziś mamy dla ciebie coś zupełnie nowego, coś, co odmieni twoje śniadania i sprawi, że dzień będziesz zaczynać od porządnego kopa energetycznego. Muffinki jajeczne robi się szybko, łatwo i możesz dodać do nich to, na co tylko masz ochotę.
Elena Shashkina /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na dania z jajkami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Jeśli skończyły ci się pomysły na śniadanie, a jednocześnie chcesz zjeść coś, co doda ci energii na długie godziny i przepięknie będzie prezentować się na talerzu, mamy dla ciebie wytrawne muffinki z jajek i mnóstwa innych pyszności. Jak je zrobić? Nic prostszego, potrzebujesz jajek - wiadomo, ulubionych warzyw i dodatków oraz papilotek lub formy na babeczki. Nagrzewaj piekarnik, będzie pysznie i zdrowo.
Muffinki jajeczne - przepis na pyszne i zdrowe śniadanie
Składniki:
3-5 jajek w zależności od tego, ile muffinek chcemy przygotować
garść szpinaku
1 mała cebula
pół papryki
kilka plastrów szynki
kilka plastrów sera (możesz użyć serka topionego lub sera feta)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka i ostra papryka
do dekoracji posiekany szczypiorek
Sposób wykonania:
Na samym początku rozgrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją grzania góra-dół.
Cebulę drobno posiekaj (możesz zeszklić ją na odrobinie masła). Paprykę pokrój w drobną kostkę, plastry sera i wędliny porwij, a jeśli używasz sera feta, rozkrusz go widelcem.
Jajka roztrzep w misce, dopraw przyprawami według uznania.
Przygotuj formę do babeczek i lekko natłuść jej wgłębienia masłem. Następnie wlej do nich jajka (powinny sięgać mniej więcej do połowy).
Do roztrzepanych jajek dołóż wybrane dodatki (szpinak możesz porwać w dłoniach) i włóż do piekarnika. Zapiekaj przez 10-15 minut.
Tak przygotowane śniadanie nie tylko wybornie smakuje, ale także przepięknie wygląda. Muffinki jajeczne świetnie smakują także na zimno z sosem czosnkowym. Są także bardzo ciekawą przekąską podczas spotkań w większym gronie.