Marynujesz schabowe w mleku? Mamy zdrowszy i o wiele lepszy sposób - mięso wychodzi kruche i delikatne

Kiedy nadchodzi weekend, już nam ślinka cieknie na myśl o schabowych, które, w co drugim polskim domu obowiązkowo pojawiają się na stole w niedzielę. Wielu z nas marynuje schabowe w mleku - nie jest to najlepszy, a na pewno nie najzdrowszy pomysł. Jak zamarynować schabowe, żeby były pyszniejsze i bardziej kruche, a przy okazji uniknąć możliwego zatrucia? Przyda się jogurt i trochę dodatków.

Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były delikatne, kruche i soczyste? Oczywiście należy je odpowiednio zamarynować. Często marynujemy je na sucho, po prostu obsypując ulubionymi przyprawami i odstawiając do lodówki, by mięso naszło. Oczywiście ten sposób jest całkowicie w porządku. Dziś jednak weźmiemy na tapet  marynowanie na mokro. Najczęstszym sposobem marynowania schabowych na mokro, jest moczenie ich w mleku i cebuli. Ten pomysł jest lekko mówiąc - średni. 

Dlaczego moczenie schabowych w mleku to średni pomysł?

Żeby uzyskać delikatne, kruche mięso na kotlety schabowe, decydujemy się zalać je mlekiem. Niestety, ten sposób może skutkować zatruciem. Moczenie mięsa w mleku, bez znaczenia czy chudym, czy pełnotłustym, może przyśpieszyć początek procesów gnilnych. Mleko nie zawiera naturalnych bakterii mlekowych, które miałby to mięso zmiękczyć i zapobiec namnażaniu bakterii gnilnych. Dlatego jeśli nie chcesz się zatruć niedzielnym obiadem, a jednocześnie chcesz zjeść najlepsze kotlety schabowe, nasz sposób na marynatę "spadł ci z nieba".

Najlepsza marynata do schabowych - mleko idzie w odstawkę

Kotlety marynowane w jogurcie i cebuli biją na głowę wszystkie inne. Mięso jest delikatne, kruche i bardzo soczyste. Nie trzeba będzie nawet ich kroić nożem - będą wręcz się rozpadać pod naciskiem widelca. Ten sposób marynowania mięsa jest szczególnie popularny w Indiach, północnej Afryce oraz środkowej Azji. Dzięki naturalnym bakteriom zawarte w jogurcie, mięso nie psuje się, a kwas mlekowy sprawia, że tkanki rozluźniają się, dzięki czemu na przykład pieczone udka zawsze są delikatne i miękkie. Jak zamarynować schabowe w jogurcie? Nie ma prostszego sposobu.

Schabowe w jogurcie i cebuli - przepis na soczyste i kruche kotlety

Składniki:

  • 5-6 kawałków schabu na kotlety
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki jogurtu (można połączyć 1,5 szklanki jogurtu z 0,5 szklanki kefiru)
  • sól, pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku

Ponadto: 3 jajka, mąka pszenna i bułka tarta do panierki, tłuszcz do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Schab rozbij tłuczkiem (najlepiej przez folię spożywczą, by nie uszkodzić włókien mięsa). Następnie każdy kawałek oprósz solą i pieprzem. 
  2. Cebulę pokrój w piórka. Razem z mięsem przełóż do miski i dodaj czosnek (najlepiej także drobno posiekany).
  3. Całość zalej jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszaj, by mięso było w całości przykryte. Możesz dodać łyżkę soku z cytryny dla wzmocnienia aromatu. 
  4. Miskę z mięsem szczelnie przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z marynaty, delikatnie je otrzep z cebuli i resztki jogurtu, ale nie osuszaj. 
  5. Przygotuj trzy talerze - do jednego wsyp mąkę, w drugim roztrzep jajka z odrobiną soli, a do trzeciego wsyp bułkę tartą. 
  6. Oparnieruj schabowe najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Następnie połóż na porządnie rozgrzanej patelni i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż panierka przybierze złoty kolor. 

Taki schabowy skradnie twoje serce od pierwszego kęsa. W takiej samej marynacie możesz przygotować także udka, skrzydełka lub plastry karkówki

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.