Więcej przydatnych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić kotlety schabowe, żeby były delikatne, kruche i soczyste? Oczywiście należy je odpowiednio zamarynować. Często marynujemy je na sucho, po prostu obsypując ulubionymi przyprawami i odstawiając do lodówki, by mięso naszło. Oczywiście ten sposób jest całkowicie w porządku. Dziś jednak weźmiemy na tapet marynowanie na mokro. Najczęstszym sposobem marynowania schabowych na mokro, jest moczenie ich w mleku i cebuli. Ten pomysł jest lekko mówiąc - średni.
Żeby uzyskać delikatne, kruche mięso na kotlety schabowe, decydujemy się zalać je mlekiem. Niestety, ten sposób może skutkować zatruciem. Moczenie mięsa w mleku, bez znaczenia czy chudym, czy pełnotłustym, może przyśpieszyć początek procesów gnilnych. Mleko nie zawiera naturalnych bakterii mlekowych, które miałby to mięso zmiękczyć i zapobiec namnażaniu bakterii gnilnych. Dlatego jeśli nie chcesz się zatruć niedzielnym obiadem, a jednocześnie chcesz zjeść najlepsze kotlety schabowe, nasz sposób na marynatę "spadł ci z nieba".
Kotlety marynowane w jogurcie i cebuli biją na głowę wszystkie inne. Mięso jest delikatne, kruche i bardzo soczyste. Nie trzeba będzie nawet ich kroić nożem - będą wręcz się rozpadać pod naciskiem widelca. Ten sposób marynowania mięsa jest szczególnie popularny w Indiach, północnej Afryce oraz środkowej Azji. Dzięki naturalnym bakteriom zawarte w jogurcie, mięso nie psuje się, a kwas mlekowy sprawia, że tkanki rozluźniają się, dzięki czemu na przykład pieczone udka zawsze są delikatne i miękkie. Jak zamarynować schabowe w jogurcie? Nie ma prostszego sposobu.
Składniki:
Ponadto: 3 jajka, mąka pszenna i bułka tarta do panierki, tłuszcz do smażenia
Taki schabowy skradnie twoje serce od pierwszego kęsa. W takiej samej marynacie możesz przygotować także udka, skrzydełka lub plastry karkówki.