Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Najlepsza zupa na świecie? Ogórkowa! Przepis na nią jest bardzo prosty, ale zdarza się, że popełniamy proste błędy, które później wpływają na smak potrawy. Bardzo łatwo można je jednak wyeliminować. Nasz kucharz Michał Toczyłowski podzielił się przepisem oraz kilkoma poradami dotyczącymi tego, jak nadać ogórkowej jeszcze więcej smaku. Dzięki jego wskazówkom wasza zupa będzie jeszcze bardziej intensywna, ziemniaki nie będą twarde, a śmietana się nie zwarzy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki również obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kiszone ścieramy na tarce. Nie obieramy ich ze skórki, bo to w niej jest najwięcej smaku. Masło i oliwę rozgrzewamy w garnku i dodajemy cebulę oraz ziemniaki. Mieszamy i podsmażamy, by cebula się zeszkliła. Dorzucamy marchewkę, mieszamy składniki i dolewamy bulion. Zagotowujemy.
Gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną i dopiero wtedy dodajemy do garnka starte ogórki kiszone. Dlaczego taka kolejność jest ważna? Wyjaśnił to nasz kucharz Michał.
Dodajesz ziemniaki razem z ogórkami? To błąd. Przez to mogą się nie ugotować. Dodaj najpierw ziemniaki, pogotuj zupę 15 minut, a następnie dodaj ogórki.
Dolewamy również szklankę soku z ogórków kiszonych, który nada zupie jeszcze intensywniejszego smaku. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Na koniec zabielamy kwaśną śmietaną i posypujemy posiekanym koperkiem.
Zdarza się, że podczas zabielania zupy śmietana się warzy. Można tego uniknąć w bardzo prosty sposób. Nasz kucharz radzi, jak postępować, by się to nie powtórzyło.
Zwarzyła ci się śmietana w zupie? To pewnie dlatego, że nie wyrównałeś jej temperatury z zupą. Dodaj do miseczki najpierw trochę zupy, potem śmietanę, wymieszaj i ten płyn dopiero wlej do garnka.