Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jajka po benedyktyńsku to danie, które często widnieje w menu dobrych restauracji, także hotelowych. To jajka ugotowane w koszulce podane na toście oraz podsmażonym kawałku boczku lub innej wędliny, a całości dopełnia aksamitny sos holenderski. Przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne, jednak trzeba wiedzieć o dwóch ważnych rzeczach - co zrobić, by jajko podczas gotowania się nie rozlało, i jak przygotować sos holenderski, by się nie zwarzył. Z chęcią odpowiemy, jak zrobić najlepsze śniadanie i zaskoczyć domowników czymś niebanalnym i pysznym jak nigdy wcześniej.
Jajka po benedyktyńsku. Jak je zrobić, by smakowały jak w najlepszej śniadaniowni?
Składniki:
- 4 świeże jajka, najlepiej "od szczęśliwej kurki"
- 4 kromki świeżego pieczywa lub dwie bułki przekrojone na pół
- 4 plastry wędzonego surowego boczku lub innej wędliny
- sól, pieprz do smaku
- łyżka octu
Składniki na sos holenderski:
- ok. 100 g rozpuszczonego masła
- 4 średnie żółtka
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- opcjonalnie łyżka białego wina
Sposób wykonania:
- Zacznij od przygotowania sosu holenderskiego. W małym garnku zagotuj wodę. Połóż na nim miskę i wlej żółtka. Następnie zacznij ubijać je trzepaczką. Dodaj sól, pieprz oraz sok z cytryny, a także wino. Kiedy składniki się połączą, stopniowo wlewaj rozpuszczone (ale nie gorące) masło. Kiedy uzyskasz już konsystencję gęstej śmietany, sos jest gotowy. Bardzo ważne jest, by masło było płynne, ale ostudzone. W przeciwnym razie żółtka się zetną, a sos będzie do wyrzucenia.
- Kiedy sos jest gotowy, zajmij się resztą. W garnku zagotuj wodę z solą i łyżką octu. Ocet sprawi, że białko nie rozleje się po całym garnku, ale utworzy estetyczny, owalny kształt. Kiedy woda zawrze, zmniejsz moc palnika, by nie bulgotała za mocno. Następnie za pomocą łyżki zrób w środku wir (taki, jak powstaje w kubku kiedy mieszasz herbatę). Jajko rozbij i włóż do chochelki. Następnie wrzuć je w środek wiru i nic już nie rób.
- Białko jajka powinno ściąć się i stworzyć "koszulkę" dla żółtka, które powinno być płynne. Kiedy białko całkowicie się zetnie, ostrożnie wyłów je na talerz łyżką cedzakową. Tak samo zrób z pozostałymi jajkami.
- Kiedy przygotowujesz jajka, zgrilluj pieczywo w tosterze lub na patelni oraz wytop boczek lub podsmaż inną wędlinę. Na podsmażonym pieczywie połóż podsmażoną wędlinę, na to jajko i całość polej sosem holenderskim. Na koniec dopraw solą i pieprzem i udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówka: Żeby dodać potrawie smaku i więcej wartości odżywczych, podpieczone pieczywo możesz posmarować pastą z awokado. Takie śniadanie zapewni energii na długie godziny - do obiadu nawet nie pomyślisz o jedzeniu.