Przepis na kotlety schabowe po kowalsku. Twoja kuchnia zamieni się w istną kuźnię smaku

Przepis na kotlety schabowe po kowalsku jest mało popularny. Warto jednak wypróbować go w domu, ponieważ przygotowane według tej receptury kotlety są wręcz obłędnie pyszne. Jak je przygotować, by z uznaniem zajadała się nimi cała rodzina? Podpowiadamy.

Jeśli twojej rodzinie znudziły się tradycyjne kotlety schabowe, to doskonała okazja. Ten przepis na pewno okaże się strzałem w dziesiątkę. Rozsmakują się w nim wszyscy domownicy, a kotlety schabowe po kowalsku na stałe zagoszczą już w waszym domu.

Zobacz wideo Lunchbox, dzięki któremu już nigdy nie sięgniesz po schabowego [HAPS FIT]

Przepis na kotlety schabowe po kowalsku. Niezwykle proste, a obłędnie pyszne danie dla całej rodziny

Składniki:

  • 500 g schabu,
  • 80 g wyrazistej musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jaja,
  • bułka tarta,
  • 2 cebule,
  • majonez,
  • ketchup,
  • 50 g żółtego sera,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięs,
  • olej.

Więcej przydatnych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Obłędnie pyszne kotlety schabowe po kowalsku z przepisu babci. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Schab kroimy w plastry i rozbijamy na kotlety.
  2. Mięso nacieramy przyprawami oraz miodem zmieszanym z musztardą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Pokrojony schab obtaczamy w jajku, a później w bułce i smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Cebulę podsmażamy na patelni, a następnie mieszamy ją z ketchupem i majonezem.
  5. Taką mieszankę układamy na kotlety schabowe i przykrywamy ją plastrem żółtego sera.
  6. Gotowe schabowe układamy na blaszce bądź naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami. Doskonale będą komponować się z ziemniakami bądź frytkami i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się na przykład mizeria bądź surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem naturalnym czy oliwą z oliwek. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.