Jak przyrządzić ziemniaki, aby były chrupiące i miały fantastyczny aromat? Najlepiej upiec je w piekarniku z dodatkiem kilku przypraw. Tak przygotowane ziemniaki sprawdzą się jako dodatek do różnych dań obiadowych. Świetnie komponują się z mięsami i surówkami. Mogą też być przepyszną przekąską. Przygotowanie pieczonych ziemniaków jest banalnie proste i zajmuje niewiele więcej czasu niż gotowanie.
Do przyrządzenia pieczonych ziemniaków będą potrzebne oliwa, rozmaryn, tymianek, słodka papryka, sól i pieprz. Jeśli chcecie dodać im pikantnej nuty, warto posypać je odrobiną pieprzu cayenne. Jako dodatek do ziemniaków można przygotować specjalny dip, który podkreśli ich smak.
Składniki:
Ziemniaki z piekarnika są bardzo proste w wykonaniu. Wystarczy włączyć piekarnik, obrać i pokroić warzywa i obtoczyć je w oliwie i przyprawach. Najlepiej użyć świeżej gałązki rozmarynu, ale sprawdzi się też suszony.
Przygotowanie:
Upieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do obiadu. Najlepiej smakują z posiekanym, świeżym koperkiem. Smacznego!
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl