Jajka po turecku, czyli pomysł na śniadanie z nutą egzotyki. Kluczem smaku jest konkretne masło

Jeśli już przejadła ci się jajecznica i omlety, mamy dla ciebie przepis na jajka w zupełnie innej formie. Jajka po turecku są pyszne, pożywne i naprawdę łatwe w przygotowaniu, ale warto zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy. Jedną z nich jest masło - musi być konkretnie przyrządzone.

Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl 

Zobacz wideo

Jajka po turecku brzmią egzotycznie, ale na liście składników nie ma nic nietypowego. Są jajka, jogurt, masło, trochę zieleniny i przyprawy. Jajka jednak gotuje się w koszulkach, a masło pali w rondelku. Jeśli macie wrażenie, że ostatnio wasze śniadania spowszedniały, koniecznie spróbujcie tych pysznych jajek - naprawdę warto. 

Jajka po turecku - przepis na pyszne śniadanie

Składniki:

  • 5 średnich jajek
  • kubek jogurtu naturalnego (ok. 250 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • masło
  • oliwa
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta chili
  • 2-3 łyżki octu
  • posiekany szczypiorek lub kolendra

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlej wodę, dodaj 2 łyżki octu i trochę soli. Kiedy woda zawrze, zrób w niej wir i do środka wbij jajko. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez chwilę, aż białko się zetnie i utworzy wokół żółtka "koszulkę". Tak samo przygotuj wszystkie jajka. 
  2. Do miski przełóż jogurt, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, dodaj 2-3 łyżki oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Możesz dodać także trochę otartej skórki z cytryny, Całość wymieszaj, 
  3. Do rondelka włóż masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zacznie robić się brązowe i uwolni charakterystyczny aromat. Masło możesz doprawić solą, czosnkiem raz odrobiną chili. 
  4. Na talerzu rozsmaruj jogurt. Na nim połóż jajka w koszulce i całość polej palonym masłem. Możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny oraz udekorować posiekanym szczypiorkiem. 

Tak przygotowane jajka świetnie smakują z ziołowymi grzankami

Więcej o: