Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jajka po turecku brzmią egzotycznie, ale na liście składników nie ma nic nietypowego. Są jajka, jogurt, masło, trochę zieleniny i przyprawy. Jajka jednak gotuje się w koszulkach, a masło pali w rondelku. Jeśli macie wrażenie, że ostatnio wasze śniadania spowszedniały, koniecznie spróbujcie tych pysznych jajek - naprawdę warto.
Jajka po turecku - przepis na pyszne śniadanie
Składniki:
- 5 średnich jajek
- kubek jogurtu naturalnego (ok. 250 g)
- 3 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- masło
- oliwa
- sól, pieprz, opcjonalnie szczypta chili
- 2-3 łyżki octu
- posiekany szczypiorek lub kolendra
Sposób wykonania:
- Do rondelka wlej wodę, dodaj 2 łyżki octu i trochę soli. Kiedy woda zawrze, zrób w niej wir i do środka wbij jajko. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez chwilę, aż białko się zetnie i utworzy wokół żółtka "koszulkę". Tak samo przygotuj wszystkie jajka.
- Do miski przełóż jogurt, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, dodaj 2-3 łyżki oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Możesz dodać także trochę otartej skórki z cytryny, Całość wymieszaj,
- Do rondelka włóż masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zacznie robić się brązowe i uwolni charakterystyczny aromat. Masło możesz doprawić solą, czosnkiem raz odrobiną chili.
- Na talerzu rozsmaruj jogurt. Na nim połóż jajka w koszulce i całość polej palonym masłem. Możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny oraz udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowane jajka świetnie smakują z ziołowymi grzankami.