Jeśli już przejadła ci się jajecznica i omlety, mamy dla ciebie przepis na jajka w zupełnie innej formie. Jajka po turecku są pyszne, pożywne i naprawdę łatwe w przygotowaniu, ale warto zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy. Jedną z nich jest masło - musi być konkretnie przyrządzone.
Fot. iStock/undefined undefined
REKLAMA
REKLAMA
Więcej pomysłów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Jajka po turecku brzmią egzotycznie, ale na liście składników nie ma nic nietypowego. Są jajka, jogurt, masło, trochę zieleniny i przyprawy. Jajka jednak gotuje się w koszulkach, a masło pali w rondelku. Jeśli macie wrażenie, że ostatnio wasze śniadania spowszedniały, koniecznie spróbujcie tych pysznych jajek - naprawdę warto.
Jajka po turecku - przepis na pyszne śniadanie
Składniki:
5 średnich jajek
kubek jogurtu naturalnego (ok. 250 g)
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
masło
oliwa
sól, pieprz, opcjonalnie szczypta chili
2-3 łyżki octu
posiekany szczypiorek lub kolendra
Sposób wykonania:
Do rondelka wlej wodę, dodaj 2 łyżki octu i trochę soli. Kiedy woda zawrze, zrób w niej wir i do środka wbij jajko. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez chwilę, aż białko się zetnie i utworzy wokół żółtka "koszulkę". Tak samo przygotuj wszystkie jajka.
Do miski przełóż jogurt, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, dodaj 2-3 łyżki oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Możesz dodać także trochę otartej skórki z cytryny, Całość wymieszaj,
Do rondelka włóż masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zacznie robić się brązowe i uwolni charakterystyczny aromat. Masło możesz doprawić solą, czosnkiem raz odrobiną chili.
Na talerzu rozsmaruj jogurt. Na nim połóż jajka w koszulce i całość polej palonym masłem. Możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny oraz udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Tak przygotowane jajka świetnie smakują z ziołowymi grzankami.