Czemu tak chętnie sięgamy po schab pieczony? Właśnie ta część mięsa wieprzowego jest uważana za niezbyt tłustą, kruchą i smaczną. Bywa popisowym daniem przy okazji świąt wielkanocnych, ważnych spotkań rodzinnych i innych okazji, które wymagają specjalnej oprawy także w zakresie menu. Schab pieczony to oczywiście tylko jedna z opcji, bo równie dobrze smakuje w postaci grillowanej.
Co z właściwościami schabu pieczonego? Występujące z kością lub bez niej mięso tego typu powinno być delikatne i soczyste, mieć kolor głęboko różowy, co zwiastuje bogaty smak. Przy tym schab jest stosunkowo niskokalorycznym typem mięsa. W wersji pieczonej:
Przy tym nie ma tu zbyt wiele cholesterolu, występują zaś potrzebne aminokwasy, tłuszcze omega-3 i omega-6, witaminy z grupy B, A i E. Jest tu także obecna pewna dawka minerałów takich, jak żelazo, fosfor, cynk, potas czy miedź.
Dlaczego marynata do schabu jest tak istotna? Przede wszystkim to ona ma pomóc wydobyć najbardziej cenne walory tego mięsa. Końcowy efekt kulinarny uzależniony jest od dodatku oleju, przypraw i ziół. Niekiedy wystarczy pokryć tymi składnikami powierzchnię mięsa, częściej jednak konieczne jest pozostawienie go w nich na noc. Mięsa w marynatach dojrzewają, stają bardziej aromatyczne, kruche i soczyste. Jednocześnie marynowanie schabu sprawia, że czas jego obróbki termicznej będzie nieco krótszy.
Warto pamiętać także o tym, że:
Jaka powinna być marynata do schabu na noc? Potrzebne będą:
Rozpoczynamy od połączenia w misce oleju i octu jabłkowego. Dodajemy czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Wsypujemy pozostałe przyprawy i dokładnie je ze sobą mieszamy. Po dokładnym natarciu mięsa marynatą, pozostawiamy je w niej przez całą noc w lodówce w szczelnym zamknięciu.
Jak przygotować szybką marynatę do schabu pieczonego? Nie zawsze mamy dość czasu na to, żeby przetrzymywać mięso w zalewie przez całą noc. Dlatego warto mieć pod ręką także nieco mniej skomplikowaną opcję przeznaczoną na całą noc. Dla zamarynowania 1 kg mięsa potrzebne będą:
Składniki należy połączyć ze sobą w misce i natrzeć nimi mięso. W przypadku tej marynaty pierwsze efekty powinny być wyczuwalne już po 2 lub 3 godzinach.
Zobacz też: Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej