Marynata do schabu - prosty sposób na miękkie i soczyste mięso. Ważne są proporcje i przyprawy

Marynata do schabu pozwala wydobyć najlepsze smaki. Wcale nie musi być przy tym bardzo skomplikowana. Efekt? Danie, które może być uznane za popisowe, smakować gościom i domownikom.

Schab pieczony i jego zalety

Czemu tak chętnie sięgamy po schab pieczony? Właśnie ta część mięsa wieprzowego jest uważana za niezbyt tłustą, kruchą i smaczną. Bywa popisowym daniem przy okazji świąt wielkanocnych, ważnych spotkań rodzinnych i innych okazji, które wymagają specjalnej oprawy także w zakresie menu. Schab pieczony to oczywiście tylko jedna z opcji, bo równie dobrze smakuje w postaci grillowanej.

Co z właściwościami schabu pieczonego? Występujące z kością lub bez niej mięso tego typu powinno być delikatne i soczyste, mieć kolor głęboko różowy, co zwiastuje bogaty smak. Przy tym schab jest stosunkowo niskokalorycznym typem mięsa. W wersji pieczonej:

  • 100 g produktu zawiera ok. 230 kcal;
  • plaster schabu to z kolei ok. 100 kcal;
  • 42 proc. kalorii pochodzi z białka;
  • 58 proc.  kalorii pochodzi z tłuszczy.

Przy tym nie ma tu zbyt wiele cholesterolu, występują zaś potrzebne aminokwasy, tłuszcze omega-3 i omega-6, witaminy z grupy B, A i E. Jest tu także obecna pewna dawka minerałów takich, jak żelazo, fosfor, cynk, potas czy miedź.  

Marynata do schabu - podstawowe kwestie

Dlaczego marynata do schabu jest tak istotna? Przede wszystkim to ona ma pomóc wydobyć najbardziej cenne walory tego mięsa. Końcowy efekt kulinarny uzależniony jest od dodatku oleju, przypraw i ziół. Niekiedy wystarczy pokryć tymi składnikami powierzchnię mięsa, częściej jednak konieczne jest pozostawienie go w nich na noc. Mięsa w marynatach dojrzewają, stają bardziej aromatyczne, kruche i soczyste. Jednocześnie marynowanie schabu sprawia, że czas jego obróbki termicznej będzie nieco krótszy. 

Warto pamiętać także o tym, że:

  • tłuszcze, zwykle oleje, nie tylko stanowią nośnik dla przypraw i ziół, ale także chronią mięso przed przesuszeniem;
  • bardzo często jest tu ceniony olej rzepakowy, który potem jest stosunkowo łatwo odsączyć;
  • dodatki do marynat bywają bardzo różne, powinny jednak tworzyć kompozycję spójną smakowo.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Marynata do schabu na noc

Jaka powinna być marynata do schabu na noc? Potrzebne będą:

  • olej rzepakowy - 4 łyżki;
  • czosnek - 3 ząbki;
  • majeranek suszony - 3 łyżeczki;
  • czerwona papryka słodka - 3 łyżeczki;
  • ocet jabłkowy - 1 łyżka;
  • sól i pieprz do smaku.

Rozpoczynamy od połączenia w misce oleju i octu jabłkowego. Dodajemy czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Wsypujemy pozostałe przyprawy i dokładnie je ze sobą mieszamy. Po dokładnym natarciu mięsa marynatą, pozostawiamy je w niej przez całą noc w lodówce w szczelnym zamknięciu.

Szybka marynata do schabu pieczonego

Jak przygotować szybką marynatę do schabu pieczonego? Nie zawsze mamy dość czasu na to, żeby przetrzymywać mięso w zalewie przez całą noc. Dlatego warto mieć pod ręką także nieco mniej skomplikowaną opcję przeznaczoną na całą noc. Dla zamarynowania 1 kg mięsa potrzebne będą:

  • musztarda Dijon (lub inna preferowana) - 2 łyżki;
  • miód w postaci płynnej - 2 łyżki;
  • oliwa lub olej rzepakowy - 2 łyżki;
  • czosnek - 2 ząbki (lub więcej, gdy lubimy mięso mocno naczosnkowane);
  • liść laurowy i ziele angielskie - po 2 szt.;
  • sos sojowy - 1 łyżeczka;
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki należy połączyć ze sobą w misce i natrzeć nimi mięso. W przypadku tej marynaty pierwsze efekty powinny być wyczuwalne już po 2 lub 3 godzinach.

Zobacz też: Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.