Marynata do piersi z indyka. Co zrobić, by mięso było soczyste? Jeden składnik wyjątkowo podkreśli smak

Marynata do piersi z indyka ma ważne zadanie: dzięki niej mięso nie będzie przesuszone, wydobyte z niego będą zaś najlepsze smaki. Okazuje się, że wcale nie musi być to pracochłonne.

Marynata do indyka. Czemu warto?

Czemu warto postawić na dobrą marynatę z indyka? Przede wszystkim trzeba tutaj zwrócić uwagę na dwie kwestie: pierwszą z nich jest sama charakterystyka mięsa indyczego, drugą zaś będzie rola marynaty jako takiej. 

Mięso z indyka jest mniej kaloryczne od pochodzącego z kurczaka, przy tym wyższa jest w nim zawartość białka. Dlatego bywa polecane przez dietetyków osobom posiadającym specyficzne potrzeby w zakresie diety. Posiada przy tym wysoką zawartość składników mineralnych, co plasuje je pod tym względem wyżej od innych gatunków drobiu. 

Warto pamiętać:

  • 100 g piersi z indyka zawiera od 80 do 100 kcal;
  • dla porównania: 100 g piersi z kurczaka posiada od 100 do 160 kcal;
  • zawarte w mięsie z indyka białko pełnowartościowe zawiera wiele cennych aminokwasów;
  • białko z indyka jest lekkostrawne i rzadko uczula;
  • w mięsie z indyka występują witaminy, przede wszystkim z grupy B, ale także żelazo, magnez, selen, cynk, miedź, potas.

Marynata do udźca z indyka. Podstawowe kwestie

Co warto wiedzieć o marynacie do udźca z indyka? Przede wszystkim warto wskazać, że ten rodzaj mięsa powinien być kruchy i jednocześnie nie może zostać przesuszony. Dlatego właśnie rola marynaty jest tutaj kluczowa. Składa się ona, jak w przypadku większości mięs, z oleju lub oliwy i dodawanych do nich przypraw, ziół i innych składników. Sama obecność tłuszczu nie jest tutaj przypadkowa: chodzi nie tylko o to, by pozostałe elementy dobrze wnikały w mięso i utrzymywały się na nim. Ważne jest również, aby mięso nie uległo przesuszeniu. W zawierającym niewielkie ilości tłuszczu mięsie z indyka jest o to stosunkowo łatwo.

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Marynata do indyka na noc - najczęstsze propozycje

Jaka marynata do indyka na noc będzie potrzebna? Najczęściej wyróżnia się:

  • marynaty egzotyczne z dodatkami w postaci np. chili i trawy cytrynowej;
  • marynaty słodko-pikantne z udziałem miodu, musztardy, soku z cytryny i ziół;
  • marynaty z czosnkiem i ziołami, które uważane są za najbardziej klasyczne. 

Nie ma przy tym powodu, by nie próbować różnych opcji. Warto także nieco miejsca poświęcić roli tłuszczu w marynacie. Zwykle jest to olej rzepakowy, który stosunkowo łatwo można potem odsączyć. Alternatywą bywa oliwa. W przypadku, gdy zależy nam na uzyskaniu bardzo delikatnego smaku, dobrym wyjściem może być sięgnięcie po marynatę z dodatkiem jogurtu naturalnego. 

Marynata do fileta z indyka - przepis

Jaki przepis na marynatę do fileta z indyka jest wart wypróbowania? Oprócz klasycznych propozycji z czosnkiem czy słodką papryką, można postawić na mniej oczywiste opcje. Jedną z nich jest marynata na noc z dodatkiem imbiru. Jest to sposób przygotowania mięsa, który czerpie nieco inspiracji z kuchni orientalnej. Potrzebne będą:

  • korzeń lub korzenie imbiru - całość powinna mieć ok. 20 g;
  • cebula - średniej wielkości;
  • oliwa z oliwek - 200 ml;
  • miód naturalny - 4 łyżki;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • słodka papryka - 1 łyżeczka;
  • sól i pieprz do smaku.

Imbir należy najpierw umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Cebulę podobnie trzeba obrać i drobno pokroić. W niewielkiej miseczce łączymy te składniki z oliwą i miodem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z indyka powinno zostać natarte marynatą i pozostawione na całą noc. 

Zobacz też: Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.