• Link został skopiowany

Marynata do piersi z indyka. Co zrobić, by mięso było soczyste? Jeden składnik wyjątkowo podkreśli smak

Marynata do piersi z indyka ma ważne zadanie: dzięki niej mięso nie będzie przesuszone, wydobyte z niego będą zaś najlepsze smaki. Okazuje się, że wcale nie musi być to pracochłonne.
Marynata do indyka. Zdjęcie ilustracyjne
Shutterstock

Marynata do indyka. Czemu warto?

Czemu warto postawić na dobrą marynatę z indyka? Przede wszystkim trzeba tutaj zwrócić uwagę na dwie kwestie: pierwszą z nich jest sama charakterystyka mięsa indyczego, drugą zaś będzie rola marynaty jako takiej. 

Mięso z indyka jest mniej kaloryczne od pochodzącego z kurczaka, przy tym wyższa jest w nim zawartość białka. Dlatego bywa polecane przez dietetyków osobom posiadającym specyficzne potrzeby w zakresie diety. Posiada przy tym wysoką zawartość składników mineralnych, co plasuje je pod tym względem wyżej od innych gatunków drobiu. 

Warto pamiętać:

  • 100 g piersi z indyka zawiera od 80 do 100 kcal;
  • dla porównania: 100 g piersi z kurczaka posiada od 100 do 160 kcal;
  • zawarte w mięsie z indyka białko pełnowartościowe zawiera wiele cennych aminokwasów;
  • białko z indyka jest lekkostrawne i rzadko uczula;
  • w mięsie z indyka występują witaminy, przede wszystkim z grupy B, ale także żelazo, magnez, selen, cynk, miedź, potas.

Marynata do udźca z indyka. Podstawowe kwestie

Co warto wiedzieć o marynacie do udźca z indyka? Przede wszystkim warto wskazać, że ten rodzaj mięsa powinien być kruchy i jednocześnie nie może zostać przesuszony. Dlatego właśnie rola marynaty jest tutaj kluczowa. Składa się ona, jak w przypadku większości mięs, z oleju lub oliwy i dodawanych do nich przypraw, ziół i innych składników. Sama obecność tłuszczu nie jest tutaj przypadkowa: chodzi nie tylko o to, by pozostałe elementy dobrze wnikały w mięso i utrzymywały się na nim. Ważne jest również, aby mięso nie uległo przesuszeniu. W zawierającym niewielkie ilości tłuszczu mięsie z indyka jest o to stosunkowo łatwo.

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Marynata do indyka na noc - najczęstsze propozycje

Jaka marynata do indyka na noc będzie potrzebna? Najczęściej wyróżnia się:

  • marynaty egzotyczne z dodatkami w postaci np. chili i trawy cytrynowej;
  • marynaty słodko-pikantne z udziałem miodu, musztardy, soku z cytryny i ziół;
  • marynaty z czosnkiem i ziołami, które uważane są za najbardziej klasyczne. 

Nie ma przy tym powodu, by nie próbować różnych opcji. Warto także nieco miejsca poświęcić roli tłuszczu w marynacie. Zwykle jest to olej rzepakowy, który stosunkowo łatwo można potem odsączyć. Alternatywą bywa oliwa. W przypadku, gdy zależy nam na uzyskaniu bardzo delikatnego smaku, dobrym wyjściem może być sięgnięcie po marynatę z dodatkiem jogurtu naturalnego. 

Marynata do fileta z indyka - przepis

Jaki przepis na marynatę do fileta z indyka jest wart wypróbowania? Oprócz klasycznych propozycji z czosnkiem czy słodką papryką, można postawić na mniej oczywiste opcje. Jedną z nich jest marynata na noc z dodatkiem imbiru. Jest to sposób przygotowania mięsa, który czerpie nieco inspiracji z kuchni orientalnej. Potrzebne będą:

  • korzeń lub korzenie imbiru - całość powinna mieć ok. 20 g;
  • cebula - średniej wielkości;
  • oliwa z oliwek - 200 ml;
  • miód naturalny - 4 łyżki;
  • czosnek - 2 ząbki;
  • słodka papryka - 1 łyżeczka;
  • sól i pieprz do smaku.

Imbir należy najpierw umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Cebulę podobnie trzeba obrać i drobno pokroić. W niewielkiej miseczce łączymy te składniki z oliwą i miodem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z indyka powinno zostać natarte marynatą i pozostawione na całą noc. 

Zobacz też: Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej

Więcej o: