Czemu warto postawić na dobrą marynatę z indyka? Przede wszystkim trzeba tutaj zwrócić uwagę na dwie kwestie: pierwszą z nich jest sama charakterystyka mięsa indyczego, drugą zaś będzie rola marynaty jako takiej.
Mięso z indyka jest mniej kaloryczne od pochodzącego z kurczaka, przy tym wyższa jest w nim zawartość białka. Dlatego bywa polecane przez dietetyków osobom posiadającym specyficzne potrzeby w zakresie diety. Posiada przy tym wysoką zawartość składników mineralnych, co plasuje je pod tym względem wyżej od innych gatunków drobiu.
Warto pamiętać:
Co warto wiedzieć o marynacie do udźca z indyka? Przede wszystkim warto wskazać, że ten rodzaj mięsa powinien być kruchy i jednocześnie nie może zostać przesuszony. Dlatego właśnie rola marynaty jest tutaj kluczowa. Składa się ona, jak w przypadku większości mięs, z oleju lub oliwy i dodawanych do nich przypraw, ziół i innych składników. Sama obecność tłuszczu nie jest tutaj przypadkowa: chodzi nie tylko o to, by pozostałe elementy dobrze wnikały w mięso i utrzymywały się na nim. Ważne jest również, aby mięso nie uległo przesuszeniu. W zawierającym niewielkie ilości tłuszczu mięsie z indyka jest o to stosunkowo łatwo.
Jaka marynata do indyka na noc będzie potrzebna? Najczęściej wyróżnia się:
Nie ma przy tym powodu, by nie próbować różnych opcji. Warto także nieco miejsca poświęcić roli tłuszczu w marynacie. Zwykle jest to olej rzepakowy, który stosunkowo łatwo można potem odsączyć. Alternatywą bywa oliwa. W przypadku, gdy zależy nam na uzyskaniu bardzo delikatnego smaku, dobrym wyjściem może być sięgnięcie po marynatę z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Jaki przepis na marynatę do fileta z indyka jest wart wypróbowania? Oprócz klasycznych propozycji z czosnkiem czy słodką papryką, można postawić na mniej oczywiste opcje. Jedną z nich jest marynata na noc z dodatkiem imbiru. Jest to sposób przygotowania mięsa, który czerpie nieco inspiracji z kuchni orientalnej. Potrzebne będą:
Imbir należy najpierw umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Cebulę podobnie trzeba obrać i drobno pokroić. W niewielkiej miseczce łączymy te składniki z oliwą i miodem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z indyka powinno zostać natarte marynatą i pozostawione na całą noc.
Zobacz też: Skrzydełka na grilla - soczysty przepis na majówkę. Przygotowania należy zacząć dzień wcześniej