Marynowanie - proces, który podkręci smak każdej potrawy. Co warto wiedzieć o marynacie?

Marynowanie jest jednym z tych procesów w kuchni, które są przydatne dla utrwalenia licznych produktów spożywczych. Dodanie octu i przypraw sprawia, że mięso, grzyby czy warzywa nadają się do spożycia w długim okresie.

Co to jest marynowanie?

Co to jest marynowanie? Chodzi o wykorzystanie kwasów organicznych do tego, by można było tworzyć przetwory spożywcze, najczęściej z warzyw lub grzybów. Najczęściej główną rolę odgrywa tutaj kwas octowy, chociaż czasami wykorzystywane są także kwasy cytrynowy, jabłkowy i winny.

Warto pamiętać:

  • marynata może posiadać maksymalną kwasowość na poziomie 2 proc.;
  • wyróżnia się marynaty słabe (kwaśność max 0,8 proc.), średnie (max 1,2 proc.) i silnie kwaśne (1,2 - 2 proc.);
  • najczęściej marynowane przetwory trzeba dodatkowo pasteryzować.

Marynata to również proces przygotowania mięsa przed pieczeniem lub grillowaniem. W tym przypadku chodzi o wykorzystanie tłuszczu, zwykle oleju rzepakowego, który wraz z przyprawami nanosi się na powierzchnię mięsa po to, by było soczyste i lepiej oddawało własny smak. Taki proces zachodzi w lodówce i trwa od kilku do kilkunastu godzin.

Marynata do pałek z kurczaka

Jaka marynata do pałek z kurczaka? Można je przyrządzić na kilka sposobów: pieczone, grillowane lub z patelni. W każdym z tych przypadków przygotowanie jest jednak bardzo ważne. Przykładem niech będzie prosta marynata z dodatkiem mleka. Niezbędne są w tym przypadku:

  • mleko - 1,5 szklanki;
  • cebula - 2 średnie szt.;
  • czosnek - 3 ząbki;
  • musztarda - 1 łyżka;
  • sól i pieprz do smaku;
  • słodka papryka - 1 łyżeczka;
  • curry - pół łyżeczki.

Pałki z kurczakaPałki z kurczaka Cesarz /Shutterstock

Do większej miski należy wlać mleko i dodać do niego musztardę. Następnie doprawić solą, pieprzem, dodać curry i słodką paprykę. W marynacie powinny się też znaleźć posiekana w piórka cebula i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Taka ilość wystarczy dla umieszczenia w marynacie 7 lub 8 pałek. Powinny one spoczywać w pojemniku pod szczelnym przykryciem przez całą noc.

Zobacz wideo Jak zamarynować grzyby? Podpowiadamy

Ile trwa marynowanie kurczaka na grilla? Podpowiadamy

Ile trwa najkrócej marynowanie kurczaka na grilla? Wiele zależy od marynaty. Zwykle poleca się pozostawienie mięsa pod przykryciem i w lodówce na całą noc, czyli kilkanaście godzin. Istnieją jednak takie marynaty, które pozwalają na przejście do obróbki cieplnej po 2-3 godzinach. 

Marynata do kurczaka. Zdjęcie ilustracyjneMarynata do kurczaka. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock

Jak przyspieszyć marynowanie mięsa?

Nie zawsze mamy dość czasu, by czekać kilka lub kilkanaście godzin. Jak przyspieszyć marynowanie mięsa? Oczywiście pozostawienie na całą noc jest najlepszym rozwiązaniem. Można jednak nieco przyspieszyć ten proces poprzez nakłuwanie lub nacinanie mięsa.

Marynowanie mięsa do pieczenia - kilka pomysłów na marynaty

Marynowanie mięsa do pieczenia nie jest bardzo skomplikowanym procesem. Można tutaj jednak skorzystać z wielu różnych kombinacji tłuszczu, przypraw i ziół. Przykłady marynat do mięsa? Można wybrać choćby:

  • prosta marynata z czosnkiem i ziołami;
  • marynata miodowo-musztardowa;
  • marynata azjatycka z sosem sojowym, olejem ryżowym i białym winem;
  • marynata pikantna z miodem i chili;
  • marynata z jogurtem naturalnym, czosnkiem i kolendrą;
  • wiele innych. 

Wieprzowina w marynacie ziołowej (zdjęcie ilustracyjne)Wieprzowina w marynacie ziołowej (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Pixabay

Czosnek marynowany w oleju

Oczywiście marynuje się nie tylko mięsa, ale też dodatki do nich. Przykład? Choćby czosnek marynowany w oleju. Popularne warzywo o charakterystycznym zapachu zalewa się olejem rzepakowym lub oliwą (często spotyka się proporcję - 500 ml oleju na litrowy słoik czosnku). Do tego w wielu przepisach pojawiają się dodatki takie, jak suszony rozmaryn, świeży tymianek czy ziele angielskie.

Jak długo gotować grzyby do marynowania?

Jednymi z najchętniej marynowanych produktów są także grzyby. Tutaj proporcje bywają różne w zależności od upodobań i gatunku grzyba. Czas obróbki termicznej także bywa rozmaity. Jak długo gotować grzyby do marynowania? Dla przykładu:

  • podgrzybki gotuje się przez ok. 15 min;
  • rydze wymagają obróbki przez 10 min;
  • kurki zaś przez 5 min;
  • pieczarki również gotujemy przez 5 min.

Zobacz też: Pierś z kurczaka na grilla. Kilka tricków, które sprawią, że Twój grillowany kurczak będzie najlepszy w okolicy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.