-
Haps
-
Jak przygotować
- Zjawiskowy wieniec, który zastąpi klasyczne pieczywo. Pomidorowy twist to nie byle co
Zjawiskowy wieniec, który zastąpi klasyczne pieczywo. Pomidorowy twist to nie byle co
Pieczywo to podstawa w każdej kuchni. Je się je na kolację i śniadanie, a także jest smacznym dodatkiem do zup. Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się recepturą na wieniec, który deklasuje klasyczne bułki.
Wieniec orkiszowy to smakowity i miękki dodatek, który możesz wykonać zarówno na słodko, jak i na słono. Ewa Wachowicz zaprezentowała recepturę, dzięki której zawsze wyjdzie odpowiednio wyrośnięty i delikatny. Do środka postanowiła dodać własnoręcznie wykonaną pastę zrobioną z suszonych pomidorów. Tak przygotowany wypiek może być odpowiednią alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.
Przepis na wieniec orkiszowy Ewy Wachowicz
Składniki:
- 600 g mąki orkiszowej,
- 30 g świeżych drożdży,
- pół łyżeczki cukru,
- 300 ml letniej wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oliwy.
Składniki na pomidorowe smarowidło:
- pół cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- suszone pomidory w oliwie,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 3 łyżki oliwy z pomidorów.
Sposób przygotowania:
- Do miseczki wsyp 2 łyżki mąki, wkrusz do niej świeże drożdże, wsyp cukier i zalej ciepłą wodą. Tak przygotowane składniki odstaw na około 30 minut. Po tym czasie delikatnie zamieszaj do uzyskania lejącej się masy.
- W tym czasie przygotuj smarowidło z pomidorów. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Suszone pomidory pokrój i dodaj do warzyw. Całość przypraw solą, bazylią i oregano. Wlej również olej i dokładnie zmiksuj całość za pomocą blendera.
- Do większej miski przesiej resztę mąki, wlej przygotowany zaczyn, oliwę i posyp solą. Dokładnie wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw ciasto w misce na około 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Po tym czasie przygotowane ciasto przełóż na stolnicę oprószoną niewielka ilością mąki. Następnie je rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całości placka rozsmaruj pomidorową pastę i pokrój go na 4 pasy.
- Każdy pasek złóż na kształt harmonijki i ułóż w natłuszczonej oliwą formie na babkę. Tak przygotowane odstaw na kolejne 25 minut do wyrośnięcia.
- Po podwojeniu swojej objętości wstaw formę do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 40 minut.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl