Zjawiskowy wieniec, który zastąpi klasyczne pieczywo. Pomidorowy twist to nie byle co

Pieczywo to podstawa w każdej kuchni. Je się je na kolację i śniadanie, a także jest smacznym dodatkiem do zup. Ewa Wachowicz postanowiła podzielić się recepturą na wieniec, który deklasuje klasyczne bułki.
Zobacz wideo

Wieniec orkiszowy to smakowity i miękki dodatek, który możesz wykonać zarówno na słodko, jak i na słono. Ewa Wachowicz zaprezentowała recepturę, dzięki której zawsze wyjdzie odpowiednio wyrośnięty i delikatny. Do środka postanowiła dodać własnoręcznie wykonaną pastę zrobioną z suszonych pomidorów. Tak przygotowany wypiek może być odpowiednią alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.

Przepis na wieniec orkiszowy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 600 g mąki orkiszowej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 300 ml letniej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy.

Składniki na pomidorowe smarowidło:

  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • suszone pomidory w oliwie,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów.

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wsyp 2 łyżki mąki, wkrusz do niej świeże drożdże, wsyp cukier i zalej ciepłą wodą. Tak przygotowane składniki odstaw na około 30 minut. Po tym czasie delikatnie zamieszaj do uzyskania lejącej się masy.
  2. W tym czasie przygotuj smarowidło z pomidorów. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Suszone pomidory pokrój i dodaj do warzyw. Całość przypraw solą, bazylią i oregano. Wlej również olej i dokładnie zmiksuj całość za pomocą blendera.
  3. Do większej miski przesiej resztę mąki, wlej przygotowany zaczyn, oliwę i posyp solą. Dokładnie wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw ciasto w misce na około 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie przygotowane ciasto przełóż na stolnicę oprószoną niewielka ilością mąki. Następnie je rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całości placka rozsmaruj pomidorową pastę i pokrój go na 4 pasy.
  5. Każdy pasek złóż na kształt harmonijki i ułóż w natłuszczonej oliwą formie na babkę. Tak przygotowane odstaw na kolejne 25 minut do wyrośnięcia.
  6. Po podwojeniu swojej objętości wstaw formę do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 40 minut.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA