Więcej przepisów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Pieczenie idealnej szarlotki zaczyna się już na zakupach. Przede wszystkim ważne jest, by odpowiednio dobrać jabłka. Generalna zasada mówi, że powinny być kwaśne, żeby przełamać słodycz ciasta. Najlepiej sprawdzą się więc takie odmiany, jak: szara reneta (wiele osób uważa, że to najlepsze jabłka na szarlotkę), papierówka, antonówka, ligol czy szampion (champion).
Zazwyczaj w przepisach na szarlotkę znajduje się masło. W końcu to ciasto piecze się na kruchym spodzie, więc nic dziwnego. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je na inny składnik - olej rzepakowy. Szarlotka wcale na tym nie straci, a wy możecie nawet zyskać, ponieważ wydacie mniej pieniędzy.
Zastanawiacie się, jak to możliwe, że zaoszczędzicie na tej zamianie składników? Wystarczy spojrzeć na ceny. Według koszyka cenowego na stronie dlahandlu.pl, kostka masła 200 g kosztuje teraz średnio 6,45 zł, a litr oleju rzepakowego - 12,82 zł. W przepisach na szarlotkę zazwyczaj potrzeba 200 lub 250 g masła, co oznacza, że zużylibyście całą kostkę. Z kolei oleju użyjecie tylko kilka łyżek i skorzystacie z niego jeszcze później co najmniej kilkakrotnie. Jaki jest zatem przepis na szarlotkę z olejem? Znajdziecie go poniżej, pod naszym wideo.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najbardziej czasochłonny etap to przygotowywanie jabłek. Trzeba je umyć, obrać ze skórki, a potem pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić owoce w drobną kostkę. Posypujemy cynamonem.
Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, a potem stopniowo dodajemy do nich cukier i wspomniane wcześniej suche składniki. Jeszcze przez chwilę miksujemy i powoli, cienką strużką dolewamy olej. Dorzucamy jabłka z cynamonem.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około pół godziny w 180 stopniach Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż szarlotka ostygnie i dopiero wtedy posypujemy ją cukrem pudrem. Szarlotkę z olejem można podawać też z gałką lodów waniliowych.