Ryba po japońsku to przysmak nie tylko od święta. Smakiem deklasuje wszystko inne, a to dzięki ogórkom

Potrawa, jaką jest ryba, kojarzy się przede wszystkim ze świętami, podczas których jest elementem obowiązkowym. Jednak nie tylko z tej okazji można ją jeść. W wersji japońskiej świetnie się sprawdzi nawet jako codzienny obiad.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Gdy chce się przygotować rybę po japońsku nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, ani profesjonalnego sprzętu. Jedyne, co jest wtedy potrzebne, to trochę czasu i cierpliwości. Połączenie ze sobą kilku podstawowych składników zagwarantuje przepyszne doznania smakowe. A mięso serwowane w takiej formie może zagościć w twoim domu na dłużej. Sekretem tak dobrego smaku są ogórki i papryka konserwowa połączone z ulubioną rybą i pomidorowym sosem.

Przepis na rybę po japońsku

Składniki:

  • 1 kg ulubionych filetów rybnych,
  • 1 słoik papryki konserwowej,
  • 1 słoik ogórków konserwowych,
  • 3 średnie cebule,
  • koncentrat pomidorowy,
  • szklanka przegotowanej wody,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 5 łyżek octu,
  • 7 łyżek łagodnego ketchupu,
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do ryb.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę pokrój na średniej wielkości kawałki, obficie przypraw marynatą do ryb, solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące i smaż z dwóch stron na złoto na rozgrzanym oleju.
  2. W czasie smażenia przygotuj farsz. Na osobnej patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz i pokrój w piórka, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
  3. Ogórki i paprykę wyjmij z marynaty i pokrój w kostkę. Kolejnym krokiem jest umieszczenie ich na patelni, na której znajduje się cebula. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. W większym naczyniu przygotuj zalewę. Koncentrat pomidorowy, olej, ocet, wodę, ketchup, sól i cukier wymieszaj z sobą. Przygotowaną zalewę wlej do wysmażonych warzyw i dokładnie wymieszaj do połączenia.
  5. W salaterce układaj warstwami rybę przekładaną farszem. Całość możesz udekorować świeżo siekanymi ziołami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA