-
Haps
-
Jak przygotować
- Ryba po japońsku to przysmak nie tylko od święta. Smakiem deklasuje wszystko inne, a to dzięki ogórkom
Ryba po japońsku to przysmak nie tylko od święta. Smakiem deklasuje wszystko inne, a to dzięki ogórkom
Potrawa, jaką jest ryba, kojarzy się przede wszystkim ze świętami, podczas których jest elementem obowiązkowym. Jednak nie tylko z tej okazji można ją jeść. W wersji japońskiej świetnie się sprawdzi nawet jako codzienny obiad.
Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku
Gdy chce się przygotować rybę po japońsku nie trzeba mieć specjalnych umiejętności, ani profesjonalnego sprzętu. Jedyne, co jest wtedy potrzebne, to trochę czasu i cierpliwości. Połączenie ze sobą kilku podstawowych składników zagwarantuje przepyszne doznania smakowe. A mięso serwowane w takiej formie może zagościć w twoim domu na dłużej. Sekretem tak dobrego smaku są ogórki i papryka konserwowa połączone z ulubioną rybą i pomidorowym sosem.
Przepis na rybę po japońsku
Składniki:
- 1 kg ulubionych filetów rybnych,
- 1 słoik papryki konserwowej,
- 1 słoik ogórków konserwowych,
- 3 średnie cebule,
- koncentrat pomidorowy,
- szklanka przegotowanej wody,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- 5 łyżek octu,
- 7 łyżek łagodnego ketchupu,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do ryb.
Sposób przygotowania:
- Rybę pokrój na średniej wielkości kawałki, obficie przypraw marynatą do ryb, solą i pieprzem. Następnie obtocz w mące i smaż z dwóch stron na złoto na rozgrzanym oleju.
- W czasie smażenia przygotuj farsz. Na osobnej patelni rozgrzej olej. Cebulę obierz i pokrój w piórka, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.
- Ogórki i paprykę wyjmij z marynaty i pokrój w kostkę. Kolejnym krokiem jest umieszczenie ich na patelni, na której znajduje się cebula. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
- W większym naczyniu przygotuj zalewę. Koncentrat pomidorowy, olej, ocet, wodę, ketchup, sól i cukier wymieszaj z sobą. Przygotowaną zalewę wlej do wysmażonych warzyw i dokładnie wymieszaj do połączenia.
- W salaterce układaj warstwami rybę przekładaną farszem. Całość możesz udekorować świeżo siekanymi ziołami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl