Mięso, które ułożone jest wraz z frytkami, bukietem warzyw i aromatycznym sosem to pierwszy wybór wielu osób, które jadają na mieście. W takiej formie kurczak jadany jest bardzo często, lecz w wersji domowej może być smaczniejszy. Wystarczy, że mięso przyrządzisz w taki sposób.
Fot. AS Foodstudio / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy drobiowy kebab. Jak u mamy
Klasyczne dania z kurczakiem ci się przejadły? Nic dziwnego, ponieważ najbardziej tradycyjne potrawy robione są cały czas. Aby wyrwać się z tej rutyny proponujemy przygotować danie, które kojarzone jest w miejskim jedzeniem. Jest to drobiowy kapsalon ze świeżymi warzywami i własnoręcznie robionym sosem. Taka wersja z pewnością przebiję taką, która widziana jest na mieście.
REKLAMA
Przepis na drobiowy kapsalon
Składniki
pół kilo piersi z kurczaka,
300 g mrożonych frytek,
sałata lodowa,
świeży ogórek,
2 pomidory,
cebula,
starty żółty ser,
przyprawa gyros,
sól,
pieprz.
Składniki na sos
szklanka majonezu,
łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
3 ząbki czosnku,
sól,
świeży koperek.
Sposób przygotowania
Gotowanie zacznij od przygotowania kurczaka. Mięso pokrój w kostkę i umieść je w misce. Następnie wsyp do niego sól, pieprz i przyprawę gyros. Wlej również 2 łyżki oleju i wymieszaj.
Kolejnym krokiem jest podsmażenie piersi z kurczaka. Na patelni rozgrzej tłuszcz i ułóż na nim kawałki mięsa. Smaż z każdej strony przez kilka minut. Kurczak powinien być wysmażony, ale nie suchy.
Do garnka wlej sporą ilość oleju i podgrzej go na średnim ogniu. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący wrzuć na niego frytki i smaż na złoty kolor.
W czasie smażenia przygotuj również sos. Do miseczki wlej majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Umieść również sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Na dnie foremki aluminiowej ułóż ciepłe frytki, następnie wysmażonego kurczaka. Wierzch posyp startym żółtym serem i włóż naczynie na 5 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
W czasie pieczenia wszystkie wymienione warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Gdy ser się rozpuści wyjmij foremkę i ułóż w niej pokrojone warzywa. Wierzch polej wcześniej przygotowanym sosem.