• Link został skopiowany

Smakuje lepiej niż typowy fast food. Nie dorówna niczemu, jeśli odpowiednio przygotujesz mięso

Mięso, które ułożone jest wraz z frytkami, bukietem warzyw i aromatycznym sosem to pierwszy wybór wielu osób, które jadają na mieście. W takiej formie kurczak jadany jest bardzo często, lecz w wersji domowej może być smaczniejszy. Wystarczy, że mięso przyrządzisz w taki sposób.
Kapsalon
Fot. AS Foodstudio / Shutterstock
Zobacz wideo Najlepszy drobiowy kebab. Jak u mamy

Klasyczne dania z kurczakiem ci się przejadły? Nic dziwnego, ponieważ najbardziej tradycyjne potrawy robione są cały czas. Aby wyrwać się z tej rutyny proponujemy przygotować danie, które kojarzone jest w miejskim jedzeniem. Jest to drobiowy kapsalon ze świeżymi warzywami i własnoręcznie robionym sosem. Taka wersja z pewnością przebiję taką, która widziana jest na mieście.

Przepis na drobiowy kapsalon

Składniki

  • pół kilo piersi z kurczaka,
  • 300 g mrożonych frytek,
  • sałata lodowa,
  • świeży ogórek,
  • 2 pomidory,
  • cebula,
  • starty żółty ser,
  • przyprawa gyros,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos

  • szklanka majonezu,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • świeży koperek.

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie zacznij od przygotowania kurczaka. Mięso pokrój w kostkę i umieść je w misce. Następnie wsyp do niego sól, pieprz i przyprawę gyros. Wlej również 2 łyżki oleju i wymieszaj.
  2. Kolejnym krokiem jest podsmażenie piersi z kurczaka. Na patelni rozgrzej tłuszcz i ułóż na nim kawałki mięsa. Smaż z każdej strony przez kilka minut. Kurczak powinien być wysmażony, ale nie suchy.
  3. Do garnka wlej sporą ilość oleju i podgrzej go na średnim ogniu. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący wrzuć na niego frytki i smaż na złoty kolor.
  4. W czasie smażenia przygotuj również sos. Do miseczki wlej majonez, jogurt naturalny i sok z cytryny. Umieść również sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Na dnie foremki aluminiowej ułóż ciepłe frytki, następnie wysmażonego kurczaka. Wierzch posyp startym żółtym serem i włóż naczynie na 5 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
  6. W czasie pieczenia wszystkie wymienione warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  7. Gdy ser się rozpuści wyjmij foremkę i ułóż w niej pokrojone warzywa. Wierzch polej wcześniej przygotowanym sosem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: