Czy młode ziemniaki trzeba obierać i co zrobić, by nie zgrzytały w zębach? Zabiegani w końcu odetchną

Sezon na młode ziemniaki zacznie się lada chwila i chociaż już w niektórych sklepach pojawiają się ziemniaki sprowadzane np. z Hiszpanii, na polskie trzeba jeszcze poczekać. Niestety obieranie młodych ziemniaków bywa męczące, ponieważ cienka skórka zwija się i roluje. Okazuje się, że to kolejna czynność, obok obierania pieczarek, którą robimy bezcelowo. W przypadku młodych ziemniaków jest jednak jedno "ale".

Więcej porad kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Młode ziemniaki to coś, na co niecierpliwie czekamy cały rok i chociaż już pod koniec marca w marketach pojawiają się zagraniczne wczesne ziemniaki, jednak daleko im do naszych rodzimych. Polskie młode ziemniaki są małe, mają cienką, łuszczącą się skórkę i najczęściej są dość mocno ubrudzone ziemią. To nie tylko bardzo utrudnia ich obieranie, ale także doprowadza do szewskiej pasji wszystkich, którzy nie mają czasu na babranie się z małymi, brudnymi kartofelkami i (często) tępym nożykiem. 

Czy młode ziemniaki trzeba obierać?

Oczywiście, młode ziemniaki można obierać, ale po co? O ile stare ziemniaki powinniśmy obierać i to jak najgrubiej (pod skórką starych warzyw znajduje się toksyczna substancja zwana solaniną), tak młode ziemniaki spożywane ze skórką nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia. Ba, wiele osób twierdzi, że właśnie gotowane ze skórką smakują "tak jak powinny smakować młode ziemniaki". Pani Helena tak napisała w komentarzu pod jednym z postów na Facebooku:

A po co się męczyć? Wystarczy opłukać i wyszorować. Może faktycznie, trochę zgrzytają w zębach, ale to jedyny prawilny sposób na młode kartofelki.

Podobnych komentarzy było więcej. Fani młodych ziemniaków zgodnie twierdzą, że te ze skórką smakują dużo lepiej, niż te ugotowane i obrane. Jednak na "zgrzytanie w zębach" też jest sposób. 

Co zrobić, by wyczyścić młode ziemniaki z piachu i ziemi?

Niestety, nie wystarczy ich jedynie opłukać. Zabrudzone bulwy trzeba włożyć do miski z wodą i dokładnie wymyć je w rękach. Następnie odczekać chwilę, by piach opadł na dno. Ziemniaki ostrożnie wyjąć z wody za pomocą łyżki cedzakowej i powtórzyć tę czynność. Żeby upewnić się, że ziemniaki będą idealnie czyste, warto je także wytrzeć mokrym kuchennym ręcznikiem lub ściereczką i opłukać pod bieżącą wodą. Ta metoda sprawi, ze nawet najmniejsze ziarenko piasku nie zaskrzypi nam w ustach podczas pałaszowania pysznych ziemniaczków. 

Wskazówka: Młode ziemniaczki gotowane w mundurkach słabo wchłaniają sól. Żeby nie musieć dosalać ich na talerzu, wystarczy zrobić kilka nakłuć wykałaczką. 

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.