Sałatka z serem halloumi. Cypryjski specjał, który coraz chętniej wybieramy

Sałatka z serem halloumi to mocna pozycja w majówkowym menu. Można dzięki niej włączyć do jadłospisu wyjątkowe smaki rodem z Cypru. Danie to może przy tym występować w kilku ciekawych wariantach.

Sałatka z serem halloumi, czyli smak Cypru

Skąd popularność sałatki z serem halloumi? Być może jednym z powodów jest fakt, że ten cypryjski ser doskonale nadaje się do grillowania, co pozwala wprowadzić do jadłospisu ciekawe smaki. Sam ser halloumi jest klasycznym składnikiem kuchni cypryjskiej. Podobno statystyczny Cypryjczyk spożywa go rocznie aż 8 kg. Nic dziwnego, że już w XXI w. stał się popularny w Wielkiej Brytanii, by w końcu zacząć trafiać również na nasze stoły. 

Sałatka z halloumi i pomarańczą zdj. ilustracyjne
Sałatka z halloumi i pomarańczą zdj. ilustracyjne Fot. Shutterstock, DronG

Jakie właściwości posiada cypryjski ser halloumi? Jest to ser typu podpuszczkowego, który wytwarza się z mleka owczego lub mleka owczego z domieszkami innych. Często także z listkiem mięty. Jakie cechy ma halloumi? Jest elastyczny, należy do kategorii serów półtwardych, posiada biały kolor i nadaje zarówno do spożycia na surowo, jak i smażenia lub grillowania

Ser halloumi uchodzi za dobry zamiennik innych serów. Cechuje się:

  • zawartością ok. 310 kcal w 100 g;
  • zawartością witamin z grupy B;
  • zawartością witamin A, D, E, K;
  • występowaniem magnezu, fosforu, wapnia, potasu, sodu.

Brakuje w nim jednak błonnika i witaminy C, dlatego poleca się zestawianie go z owocami i warzywami. 

Grillowany ser halloumi - z czym podać?

Z czym podawać grillowany ser halloumi? Warto zaznaczyć, że bywa on jedzony w ramach wszystkich posiłków w ciągu dnia. Na śniadanie może zastąpić inny nabiał, w wersji smażonej być elementem dań obiadowych, zaś grillowany doskonale pasuje do sałatek, które bywają przyrządzane w różny sposób. 

Zobacz wideo Grillowane Yakitori z kurczaka w marynacie z ajvaru

Sałatka z halloumi i gruszką

Sałatka z halloumi i gruszką to tylko jedna z możliwych opcji, które można wybrać. Jest stosunkowo lekka i dlatego może przypaść do gustu większości gości i domowników. Dla jej przygotowania niezbędne będą:

  • rukola - pół opakowania;
  • ser halloumi - 200 g;
  • orzechy włoskie siekane - pół szklanki;
  • gruszka - 2 szt. (dojrzałe).

Składniki na sos to:

  • oliwa - 2 łyżki;
  • musztarda Dijon - 3 łyżeczki;
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki;
  • miód - 3 łyżeczki;
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotowywać sałatkę z halloumi i gruszką? Najpierw warto połączyć ze sobą składniki na sos, czyli olej, musztardę, sok z cytryny, miód, sól i pieprz. Całość należy mieszać dotąd, aż będzie miała jednolitą konsystencję.

Przygotowanie samej sałatki polega najpierw na prażeniu na patelni posiekanych orzechów włoskich. Następnie trzeba pociąć ser halloumi na kawałki i usmażyć go na patelni. Zdejmujemy go wtedy, gdy uzyska złoty kolor. Rukolę należy umyć i wysuszyć, następnie wyłożyć na półmisku. Następnie układamy plastry gruszki, ser halloumi i posypujemy całość orzechami. Na końcu polewamy wszystko przygotowanym wcześniej sosem.

Sałatka z halloumi i granatem

Nie jest to jedyne wydanie, w jakim możemy serwować ten ciekawy cypryjski specjał. Sałatka z halloumi i granatem jest kolejną ciekawą opcją. Z pewnością wybór tego owocu sprawi, że całość będzie bardziej oryginalna. Przygotowanie będzie w tym przypadku podobne, ale granat dobrze komponuje się np. z ogórkiem i zielonymi oliwkami. 

Sałatka z serem halloumi i kurczakiem lub tofu

Co zrobić, by danie było bardziej syte? Sałatka z serem halloumi i kurczakiem wydaje się być wówczas najlepszym wyborem. Co jednak zrobić, jeśli pozostaje się na diecie bezmięsnej? Właściwą opcją będzie wtedy np. posłużenie się smażonym lub grillowanym tofu. 

Zobacz też: Tofu na grilla. Smakowite majówkowe menu dla wegetarian i nie tylko

Więcej o: