Co zjedzą poddani na koronacji Karola III? To wcale nie będzie brytyjskie danie! Mamy przepis

Karol III został królem już w ubiegłym roku. Jednak na oficjalną koronację trzeba jeszcze zaczekać. Uroczystość odbędzie się 6 maja bieżącego roku. Przygotowania trwają, wiadomo już, co zjedzą goście. Przygotowaliśmy przepis, dzięki któremu w prosty sposób posmakujesz królewskich przysmaków.
Zobacz wideo Król Karol III spotkał się z prezydentem Zełenskim

Koronacja Króla Karola III odbędzie się 6 maja. Jednak już teraz wszystkie oczy zwrócone są w kierunku Wielkiej Brytanii. Podniosłe wydarzenie potrzebuje odpowiedniej oprawy. Rodzina królewska pracuje nad ustaleniem szczegółów. Wiemy, jakie danie zjedzą poddani. 

Koronacyjne Quiche, czyli Francja elegancja

Król Karol wraz z Camillą podjęli decyzję dotyczącą potrawy, która wyląduje na stołach podczas koronacji. Wbrew pozorom nie będzie to danie kuchni brytyjskiej. Jak informuje "The Guardian" 6 maja podczas imprez i wydarzeń Brytyjczycy zjedzą quiche. To francuski kultowy przysmak w formie tarty wypełnionej szpinakiem, nadzienie może zawierać także mięso, ser, warzywa oraz zioła. Całość zalana jest jajeczno-śmietanową masą i zapieczona w piekarniku. W mediach społecznościowych, na oficjalnym kanale  Rodziny Królewskiej zamieszczono nagranie, na którym widać jak kucharz przygotowuje quiche. 

 

Przygotowaliśmy prosty przepis, dzięki któremu w prosty sposób odtworzysz tę kultową potrawę. Wystarczy nieco kruchego ciasta, żółty ser, bób i szpinak. Danie nie jest trudne, dlatego korzystając z poniższych wskazówek, zrobisz pyszną kolację. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na quiche. Poczuj się jak gość na koronacji Karola III

Choć jest wiele wersji quiche to jednak jeśli chcesz zjeść tę królewską, wypróbuj nasz przepis. Przyda się forma do tarty oraz trochę ciężkich ziaren, którymi obciążysz ciasto podczas pieczenia.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 100 g masła,
  • jajko,
  • sól,
  • łyżka wody.

Farsz:

  • pieprz,
  • 40 g bobu,
  • 40 g żółtego sera,
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 3 jajka,
  • 300 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj sól. Masło zetrzyj na dużych oczkach kuchennej tarki. Zagnieć ciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Szpinak wrzuć na patelnię, podsmaż, aż odparuje cała woda.
  3. Bób opłucz i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedź.
  4. Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp na wierzch groch lub inne ciężkie nasiona. 
  5. Piecz 15 minut w temperaturze 170 st. C.
  6. Zetrzyj żółty ser i posyp tartę. 
  7. Szpinak posiekaj drobno, przełóż na tartę, dodaj bób.
  8. Jajka połącz ze śmietanką i zalej quiche.
  9. Na wierzchu posyp nieco żółtego sera.
  10. Piecz w 160 st. C. przez około 25 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.