Podaj je zamiast mielonych, a wszyscy zapytają o przepis. To tania i szybka propozycja obiadowa

Kotlety to najpopularniejszy składnik obiadu, który musi znaleźć się obok ziemniaków i surówki. Najczęściej wybierane są te zrobione z mięsa mielonego lub schabu, lecz czas na zmianę tego menu. Ten przysmak może zaskoczyć, ale jego smak to strzał w dziesiątkę.
Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Kto nie lubi klasycznych kotletów, niech podniesie rękę. Takich osób z pewnością jest mało, a większość robi je w tradycyjny sposób. Jednak kiedyś i te najsmaczniejsze potrawy mogą się znudzić. Wtedy jest czas, aby do menu wprowadzić trochę świeżości i nowości. Idealnym wyborem będą kotlety zrobione z kaszy i pieczarek. Wyglądem przypominają uwielbiane mielone, ale nie mają w sobie ani grama mięsa. W nich znaleźć można kaszę gryczaną, dużą ilość grzybów i aromatyczny czosnek. Podawać je można z sosem pieczarkowym lub kleksem kwaśnej śmietany.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 3 woreczki kaszy gryczanej,
  • 400 g pieczarek,
  • średnia cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę umieść w garnuszku, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po tym czasie odcedź ją z płynu i pozostaw do wystudzenia.
  2. Gdy kasza będzie zimna podziel ją na dwie równe części. Jedną część zmiksuj za pomocą blendera. Następnie całość umieść w misce i z sobą wymieszaj.
  3. Pieczarki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Kolejnym krokiem jest ich osuszenie i pokrojenie w drobną kostkę. Cebulę obierz i również pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim pokrojone warzywa. Gdy z pieczarek odparuje woda, wrzuć całość do miski z kaszą i poczekaj do przestygnięcia.
  5. Do składników w misce wbij jajka, wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wsyp kilka łyżek bułki tartej. Całość przypraw solą i pieprzem i wyrabiaj za pomocą dłoni do połączenia produktów.
  6. Z tak przygotowanej masy formuj kotleciki na kształt mielonych. Smaż z dwóch stron do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.