Wachowicz złamała przepis babć na pierogi. Ziemniaki i twaróg to nic nowego. Z tym farszem to dopiero sztuka

Pierwsza myśl, gdy myśli się o pierogach to te, które mają w sobie ziemniaki i klasyczny twaróg. Ta wersja kochana jest przez wszystkich, jednak istnieje coś znacznie smaczniejszego. Ewa Wachowicz odchodzi od tradycji i do farszu dodaj wszystko, co tylko możliwe.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Nie ma nic lepszego niż ciepłe ciasto wyciągnięte z wody, a w nim obfita ilość aromatycznego farszu. Taka wizja kojarzy się tylko z pierogami, które są polskim dobrem narodowym. Ewa Wachowicz postanowiła zrobić je tym razem inaczej. Zamiast standardowego twarogu użyła wędzonego i dodała do niego zielone pesto. Pesto zrobiła własnoręcznie z orzechów laskowych i czosnku niedźwiedziego, dzięki czemu powstało coś, co trudno podrobić. 

Przepis na pierogi z wędzonym twarogiem Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 jajko.

Składniki na farsz:

  • 200 g wędzonego twarogu,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżka żurawiny,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na pesto:

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego,
  • garść prażonych orzechów laskowych,
  • pół szklanki oleju,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę. Na środku zrób dołek i wlej do niego wrzątek. Następnie całość dokładnie wymieszaj nożem. Gdy powstaną większe kluski wbij jajko i wyrób ciasto na gładką masę. Najlepiej, gdy będziesz to robić dłońmi. Po wyrobieniu przykryj masę miską i odstaw na około 20 minut.
  2. Teraz czas na przygotowanie pesto. Czosnek niedźwiedzi pokrój i wrzuć do miski, następnie za pomocą blendera dokładnie go zmiksuj. Dodaj orzechy laskowe, wsyp sól, wlać olej i ponownie zmiksuj. Tak przygotowane pesto przełóż do słoiczka i mocno zakręć.
  3. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź i przeciśnij przez praskę. Dodaj twaróg oraz wcześniej wykonane pesto z czosnku niedźwiedziego. Przypraw solą i pieprzem, a także wrzuć namoczoną żurawinę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Stolnicę posyp niewielką ilością mąki. Przełóż na nią ciasto i rozwałkuj je na cienki placek. Szklanką wytnij krążki, na które następnie nałóż farsz. Ciasto dokładnie sklej z każdej strony i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez około 3 minuty od wypłynięcia.
  5. Po ugotowaniu przełóż pierogi na talerz. Przed podaniem udekoruj je czosnkiem niedźwiedzim i rozpuszczonym masłem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.