Kartoflanka, przepis wyborną na zupę ziemniaczaną. Wyjdzie kremowa i rewelacyjna z dodatkiem nabiału

Zupa ziemniaczana to przepis na ekspresowe danie, które zachwyci kubki smakowe nawet najbardziej wymagających. Baza to prosty i tani skład, który podrasowany kremowym nabiałem smakuje rewelacyjnie. W składnie także mięsna wkładka, która gwarantuje wyrazisty aromat i treściwy efekt.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szukasz przepisu na szybki, tani i obłędnie smaczny obiad? Zapomnij o nudnych zupach, które często goszczą na stole. Przepis na zupę ziemniaczaną to swojski smak, który smakuje obłędnie. Bulwy to jednak nie wszystko - smak należy odpowiednio podrasować kilkoma swojskimi dodatkami. 

Zupa ziemniaczana - smaczna, prosta i tania

Domowa kuchnia to przede wszystkim tradycyjne dania, ale także nowocześniejsze smakołyki. Zupy bez dwóch zdań stanowią ważny element jadłospisu - rozgrzewają, są lekkie i sycące. Najpopularniejszy jest oczywiście rosół, który nie rzadko stanowi bazę do dalszego gotowania. Popularna jest też pomidorowa, ogórkowa czy klasyczna jarzynowa, z kolei nieco na uboczu figuruje zupa ziemniaczana, zwana także kartoflanką. 

Zupa ziemniaczana to połączenie prostoty, swojskich, tanich składników i jednocześnie obłędnego smaku. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, pod warunkiem że pod ręką mamy odpowiednie składniki. Potrzebna jest baza, czyli bulion lub wczorajszy rosół, ziemniaki, nabiał i wkładka mięsna. Warto dodać do garnka także odrobinę czosnku i mieszankę odpowiednich przypraw. Efekt palce lizać jest gwarantowany!

Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora

Przepis na zupę ziemniaczaną, czyli ekspresowa, domowa kartoflanka 

Składniki: 

  • 800 g ziemniaków,
  • litr bulionu lub rosołu,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • pietruszka,
  • 250 g wędzonego boczku lub pętko kiełbasy,
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietanki 30 proc.
  • świeża zielenina - koperek lub pietruszka,
  • liść laurowy,
  • ząbek czosnku,
  •  łyżka majeranku,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • oliwa,
  • szczypta kurkumy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich warzyw - włoszczyznę, ziemniaki i cebulę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. 
  2. Cebulę drobno posiekaj, a mięso pokrój w kostkę. 
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę (jeśli smażysz boczek, nie trzeba dodawać tłuszczu, sam się wytopi z mięsa) Wrzuć mięso i podsmażaj kilka minut. Gdy nabierze kolorów, dodaj cebulę, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. 
  4. W kolejnym etapie dodaj do garnka drobno pokrojoną marchew, ziemniaki, pietruszkę. Duś wszystkie składniki przez około 20 minut. 
  5. Po tym czasie pora na dodanie bulionu. Zalej nimi warzywa i zagotuj. Dodaj liść laurowy, majeranek, sól, pieprz i kurkumę. 
  6. Tak przygotowaną zupę gotuj kolejne 20 minut na małej mocy palnika. 
  7. Po tym czasie dodaj masło i zabiel zupę śmietanką. 
  8. W ostatnim etapie wrzuć do zupy ziemniaczanej drobno posiekaną zieleninę i ewentualnie dopraw całość. Smacznego!
  9. Wskazówka - kartoflanka świetnie smakuje także w postaci zupy krem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.