Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szukasz przepisu na szybki, tani i obłędnie smaczny obiad? Zapomnij o nudnych zupach, które często goszczą na stole. Przepis na zupę ziemniaczaną to swojski smak, który smakuje obłędnie. Bulwy to jednak nie wszystko - smak należy odpowiednio podrasować kilkoma swojskimi dodatkami.
Zupa ziemniaczana - smaczna, prosta i tania
Domowa kuchnia to przede wszystkim tradycyjne dania, ale także nowocześniejsze smakołyki. Zupy bez dwóch zdań stanowią ważny element jadłospisu - rozgrzewają, są lekkie i sycące. Najpopularniejszy jest oczywiście rosół, który nie rzadko stanowi bazę do dalszego gotowania. Popularna jest też pomidorowa, ogórkowa czy klasyczna jarzynowa, z kolei nieco na uboczu figuruje zupa ziemniaczana, zwana także kartoflanką.
Zupa ziemniaczana to połączenie prostoty, swojskich, tanich składników i jednocześnie obłędnego smaku. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, pod warunkiem że pod ręką mamy odpowiednie składniki. Potrzebna jest baza, czyli bulion lub wczorajszy rosół, ziemniaki, nabiał i wkładka mięsna. Warto dodać do garnka także odrobinę czosnku i mieszankę odpowiednich przypraw. Efekt palce lizać jest gwarantowany!
Zobacz wideo Vichyssoise - zupa na zimno z ziemniaków i pora
Przepis na zupę ziemniaczaną, czyli ekspresowa, domowa kartoflanka
Składniki:
- 800 g ziemniaków,
- litr bulionu lub rosołu,
- 3 marchewki,
- 2 cebule,
- pietruszka,
- 250 g wędzonego boczku lub pętko kiełbasy,
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki śmietanki 30 proc.
- świeża zielenina - koperek lub pietruszka,
- liść laurowy,
- ząbek czosnku,
- łyżka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- szczypta kurkumy.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania wszystkich warzyw - włoszczyznę, ziemniaki i cebulę obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj, a mięso pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę (jeśli smażysz boczek, nie trzeba dodawać tłuszczu, sam się wytopi z mięsa) Wrzuć mięso i podsmażaj kilka minut. Gdy nabierze kolorów, dodaj cebulę, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek.
- W kolejnym etapie dodaj do garnka drobno pokrojoną marchew, ziemniaki, pietruszkę. Duś wszystkie składniki przez około 20 minut.
- Po tym czasie pora na dodanie bulionu. Zalej nimi warzywa i zagotuj. Dodaj liść laurowy, majeranek, sól, pieprz i kurkumę.
- Tak przygotowaną zupę gotuj kolejne 20 minut na małej mocy palnika.
- Po tym czasie dodaj masło i zabiel zupę śmietanką.
- W ostatnim etapie wrzuć do zupy ziemniaczanej drobno posiekaną zieleninę i ewentualnie dopraw całość. Smacznego!
- Wskazówka - kartoflanka świetnie smakuje także w postaci zupy krem.