Szybkie ciasto czekoladowe z mikrofali. Będzie pyszne i aksamitne, a potrzebujesz tylko jednego kubeczka

Jeśli chodzi za tobą ochota na małe co nieco, nie musisz pędzić do cukierni. Jeśli masz pod ręką kilka podstawowych składników, możesz wyczarować najpyszniejsze ciasto czekoladowe i to w zaledwie 5 minut. Jedyne, czego będziesz potrzebować to kubeczek lub ceramiczna miseczka i mikrofalówka. Nawet brownie może się schować.

Więcej przepisów na szybkie desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Szybkie ciasto z mikrofali. Brzmi co najmniej intrygująco, nieprawdaż? Ten przepis zadowoli każdego zabieganego łasucha i wzniesie na nowy poziom domowe desery. Jak się zabrać za czekoladową rozpustę? Zarezerwuj w kalendarzu 5 minut - tyle zaledwie potrzebujesz, by wyczarować najlepszy deser z mikrofali. 

Błyskawiczne ciasto z kubeczka - potrzebna mikrofalówka i 5 minut wolnego czasu

Składniki na jedną porcję:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do kubeczka przesiej mąkę, dodaj oba cukry, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj. 
  2. W małej miseczce roztrzep jajko z mlekiem i masłem. Następnie przelej do kubeczka z sypkimi składnikami i ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. 
  3. Kubek z ciastem włóż do mikrofalówki i włącz ją na maksymalną moc. Ustaw czas na 4 minuty. Po tym czasie ciasto pięknie wyrośnie i będzie gotowe do jedzenia. 

Wskazówka: Zamiast mleka możesz użyć słodkiej śmietanki. Wówczas wystarczą 3 łyżki. Do ciasta możesz także dodać łyżkę dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych. Wówczas ciasto będzie bardziej wilgotne, ale na pewno jeszcze pyszniejsze. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.