To mój ulubiony przepis na chlebek bananowy. Robi się go błyskawicznie, a zjada jeszcze szybciej

Przepis na chlebek bananowy każdy powinien mieć w swoim przepiśniku. To wypiek, który pasuje na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno jako poczęstunek dla gości, jak i po prostu jako deser, gdy nadejdzie cię ochota na coś słodkiego. Ja mam swój ulubiony przepis na chlebek bananowy, sprawdzony wielokrotnie, więc mogę polecić go z czystym sumieniem.

Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zrobienie chlebka jest bardzo proste. Do przygotowania ciasta potrzebnych jest siedem podstawowych składników. Sam proces robienia wypieku jest bardzo szybki i prosty, zajmuje mniej więcej kwadrans (bez pieczenia). Jak w takim razie zrobić chlebek bananowy? Przepis znajdziesz poniżej.

Przepis na chlebek bananowy - zrobisz go szybko i zjesz jeszcze szybciej

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej,
  • trzy dojrzałe banany,
  • 115 g drobnego cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • jajko,
  • trochę mniej niż pół szklanki oleju rzepakowego,
  • dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady.
Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Sposób przygotowania:

Piekarnik w trybie góra-dół rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki lub pokrój w drobną kostkę i na razie odłóż na bok.

Banany obierz ze skórki i rozgnieć. Przełóż do miski. Owoce można też rozgniatać od razu w naczyniu, ale na płaskim podłożu jest łatwiej. Nie muszą być rozgniecione idealnie, kawałki bananów w cieście nie przeszkadzają w późniejszej konsumpcji. Do bananów dodaj jajko, olej i dokładnie wymieszaj składniki. Dosyp cukier i znów wymieszaj.

Przygotuj drugie naczynie i przesiej do niego mąkę. Dosyp proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj. Suche składniki połącz z mokrymi i wymieszaj - najwygodniej drewnianą łyżką lub szpatułką. Masa powinna wyjść dość gęsta. Jeśli używasz czekolady, dosyp ją do masy. 

Keksówkę (u mnie 30 cm x 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Włóż do piekarnika i piecz przez godzinę. Patyczkiem lub wykałaczką można sprawdzić, czy chlebek bananowy na pewno się upiekł.

Ten przepis na chlebek bananowy jest świetny. Ciasto wychodzi mięciutkie w środku, a banany z gorzką czekoladą komponują się fantastycznie. Z krojeniem chlebka najlepiej zaczekać, aż nieco ostygnie, bo inaczej może się rozpaść. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.