Więcej przepisów na domowe wypieki znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zrobienie chlebka jest bardzo proste. Do przygotowania ciasta potrzebnych jest siedem podstawowych składników. Sam proces robienia wypieku jest bardzo szybki i prosty, zajmuje mniej więcej kwadrans (bez pieczenia). Jak w takim razie zrobić chlebek bananowy? Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Piekarnik w trybie góra-dół rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki lub pokrój w drobną kostkę i na razie odłóż na bok.
Banany obierz ze skórki i rozgnieć. Przełóż do miski. Owoce można też rozgniatać od razu w naczyniu, ale na płaskim podłożu jest łatwiej. Nie muszą być rozgniecione idealnie, kawałki bananów w cieście nie przeszkadzają w późniejszej konsumpcji. Do bananów dodaj jajko, olej i dokładnie wymieszaj składniki. Dosyp cukier i znów wymieszaj.
Przygotuj drugie naczynie i przesiej do niego mąkę. Dosyp proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj. Suche składniki połącz z mokrymi i wymieszaj - najwygodniej drewnianą łyżką lub szpatułką. Masa powinna wyjść dość gęsta. Jeśli używasz czekolady, dosyp ją do masy.
Keksówkę (u mnie 30 cm x 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Włóż do piekarnika i piecz przez godzinę. Patyczkiem lub wykałaczką można sprawdzić, czy chlebek bananowy na pewno się upiekł.
Ten przepis na chlebek bananowy jest świetny. Ciasto wychodzi mięciutkie w środku, a banany z gorzką czekoladą komponują się fantastycznie. Z krojeniem chlebka najlepiej zaczekać, aż nieco ostygnie, bo inaczej może się rozpaść.