Gdzie kupić tofu na grilla? Coraz większa popularność zamienników mięsa posiadających dużą zawartość białka sprawia, że produkt ten coraz częściej trafia na nasze stoły. Tofu powstaje w wyniku obróbki nasion soi, można je też zrobić samemu. Cały proces, przypominający wytwarzanie sera krowiego, kończy się wraz z powstaniem zwartych kostek tofu o neutralnym smaku. Gdzie można je nabyć? Obecnie jest to możliwe właściwie w każdym supermarkecie. Tofu kupimy również w sklepach ze zdrową żywnością i przeznaczonych dla wegetarian.
Jak zrobić tofu na grillu? O czym przede wszystkim warto pamiętać? Okazuje się, że może być to danie, które nie tylko docenią osoby na diecie bezmięsnej, ale które urozmaici także jadłospis pozostałych uczestników grillowania. Warto dodać, że nawet zamarynowane i właściwie doprawione tofu pozostaje raczej neutralne w smaku, co przekłada się na możliwość komponowania go z wieloma innymi potrawami.
Warto przy tym pamiętać, że tofu występuje w różnych wersjach. Może być miękkie lub twarde. Przede wszystkim dostępne jest jednak w postaci podstawowej, wędzone, marynowane na ostro czy z bazylią.
Co zrobić, by pieczone tofu dobrze smakowało? Podstawową kwestią jest tu nadanie mu odpowiedniego smaku dzięki przyprawom. Jaka marynata do pieczonego tofu będzie najlepsza? Biorąc pod uwagę, że chcemy starannie zamarynować 300 g tofu, należy zgromadzić:
Jak przygotować marynatę do pieczonego tofu? Należy zacząć od zrobienia marynaty z sosu sojowego, musztardy, oleju, soku z cytryny, czosnku i przypraw. Przygotowaną marynatą trzeba zalać pokrojone wcześniej tofu. W szklanym naczyniu powinno ono nabierać smaku przez przynajmniej 4-5 godzin. Tofu należy piec przez ok. 30 min w temperaturze 180 stopni C.
Co zrobić, gdy mamy mało czasu, ale chcemy przyrządzić tofu z grilla? Przepis na szybką i prostą marynatę może być wtedy bardzo przydatny. Do zamarynowania 300 g tofu potrzebne będą:
Również w tym przypadku należy połączyć ze sobą składniki marynaty i zalać nimi pokrojone wcześniej tofu. Działanie składników takich, jak czosnek i musztarda, pozwala na osiągnięcie stosunkowo szybkich efektów w marynowaniu.
Co jednak zrobić, gdy czasu faktycznie mamy jak na lekarstwo? Wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po gotowe tofu wędzone. Jest to produkt mocno aromatyczny, który doskonale sprawdzi się w przypadku wielu sałatek. Pamiętajmy: im bardziej grillowane tofu z patelni jest wysmażone, tym mocniej chrupiące będzie.
Zobacz też: Marynata do piersi z indyka. Co zrobić, by mięso było soczyste? Jeden składnik wyjątkowo podkreśli smak