Wiosenna sałatka Ani Starmach. Nowalijki to podstawa, jednak chrupkość gwarantuje ten składnik

Zapomnij o nudzie i wprowadź wiosenne składniki do domowego jadłospisu. Przepis Ani Starmach na chrupiącą sałatkę z sezonowych dóbr to prawdziwa bomba witaminowa. Smaczny i orzeźwiający kąsek z kolorowych składników wystarczy połączyć banalnie prostym dressingiem. Tu króluje jakość i proste smaki!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Po długiej zimie czas na odświeżenie menu i wprowadzenie do diety więcej zielonych warzyw i innych sezonowych dóbr. Sałatki to idealny pomysł, który nie tylko gwarantuje perfekcyjny smak, ale i ekspresowe przygotowanie. Zapomnij o nudzie i zaszalej z kolorowymi składnikami. 

Sałatka Ani Starmach, czyli wiosenne danie pełne kolorów i witamin

Sezon na świeże warzywa i dobra można uznać za otwarty. Warzywniaki i bazary powoli napełniają się wszelakimi dobrami i soczystymi barwami, a to oznacza jedno - domowe menu przechodzi z zimowej hibernacji w miejsce pełne życia, ciekawych pomysłów i obłędnie smacznych dań! Sałatki to zatem idealny pomysł, ponieważ nie zabierają dużo czasu, są łatwe w przygotowaniu, a skład można dowolnie mieszać. 

Chrupiąca i soczysta sałatka z przepisu Ani Starmach to synonim wiosny na talerzu. W składzie znajdziemy jedynie sezonowe warzywa takie jak rzodkiewki, ogórki, sałatę masłową, szpinak czy szczypiorek. To jednak nie wszystko - jajka to kolejny dodatek, a całość dopełnia lekki, orzeźwiający dressing z jogurtu naturalnego, soku z cytryny i odrobiny śmietany. Całość idealnie ze sobą współgra, tworząc obłędny smak. 

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Ania Starmach zdradza jak przygotować wiosenną sałatkę 

Składniki: 

  • sałata masłowa,
  • 4 jajka,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 2 pęczki szczypiorku,
  • 6 ogórków gruntowych,
  • 200 g szpinaku,
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego,
  • 6 łyżek gęstej śmietany,
  • cebulka dymka,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek na twardo i dokładnego umycia wszystkich warzyw. 
  2. Sałatę masłową poszarp na mniejsze kawałki i przełóż do dużej misy razem ze szpinakiem pokrojonym w drobne paseczki. 
  3. Następnie ogórki, cebulę i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę lub plasterki. Dodaj do zieleniny. 
  4. Kolejnym krokiem jest posiekanie szczypiorku, który należy dodać do reszty warzyw. 
  5. Teraz przygotuj dressing - śmietanę podłącz z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj do sałatki i ponownie zamieszaj składniki, by warzywa ładnie pokrył dressing. 
  6. Na koniec dodaj do sałatki pokrojone jajka na twardo. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.